is trouwens door het volk gekozen met 66% van de stemmen. Maar van landhervorming is er bijvoorbeeld in het eerste regeringsjaar nog niet veel terechtgekomen. De cijfers van het conflict tussen de twee landbouwmodellen liegen er niet om: in 2003 waren er 209 landbezettingen, tegen 103 in 2002. Van januari tot november vielen er 34 doden in agrarische conflicten (‘Het totaal aantal slachtoffers op het platteland zou wel kunnen oplopen tot 86’, stelt het Ministerie van Agrarische Ontwikkeling), terwijl het er in 2002 ‘maar’ 20 waren. In het plan voor landhervorming dat eind 2003 werd gelanceerd, staat wel dat de begroting voor 2004 verviervoudigd zou worden, tot 2,5 miljard real... Dat zou nu in 2004 echt een van de topprioriteiten moeten worden.
Ja, ik zie in uw kantoor nog een affiche hangen met ‘Nil Lula president!’ Jullie stonden er ook als bisschoppen duidelijk achter dat hij president zou worden. Bent u nu niet wat teleurgesteld?
Wij hebben met de sociale bewegingen al tientallen jaren de hoop en de droom dat het gaat veranderen. En nu was het zover: een president van(uit) het volk! En inderdaad, Lula heeft het eerste jaar al serieuze veranderingen doorgevoerd, vooral in de sociale zekerheid en in het belastingstelsel. Maar hij moest blijkbaar eerst orde op zaken stellen voor de internationale financiële wereld, omwille van de hoge inflatie en de zware schuldenlast. Daar ligt hij met handen en voeten gebonden. Bovendien heeft hij persoonlijk wel een hoge score, maar daarom heeft zijn partij nog niet de meerderheid. Hij moet dus gevaarlijke coalities aangaan in de regering. Zo zit bijvoorbeeld binnen de regering het conflict ingebakken dat we internationaal en nationaal kennen, tussen de grootschalige, op export gerichte landbouw en de miljoenen kleine(re) gezinsboeren. Nadat 2003 het jaar van het herstel van het financiële evenwicht was, moet 2004 het jaar worden van de sociale regering die Lula wil leiden.
Uw voorganger, de dominicaan Dom Tomás Balduíno, is in het zichtbaar maken van het landbouwconflict ook een voortrekker geweest...
Ja, hij is nu op emeritaat, maar hij is nog wel voorzitter van de landelijke commissie CPT (Comissáo Pastoral da Terra). Deze CPT brengt al sinds het begin van de jaren tachtig het fundamentele probleem van Brazilië, namelijk de grondconcentratie in handen van een kleine elite, onder de aandacht. Recent is bij hun zorg en inzet ook Agua, ‘water’, gekomen. Door het werk van Dom Tomás zijn er hier in Goiás het hoogste aantal assentamentos [herverdeling van grond, waarop de landlozen met kredieten van de overheid een boerenbestaan kunnen beginnen] van Brazi-