Of het Amerikaanse optreden in Irak nu inderdaad de voorbode is van een era van Amerika of niet, dat Amerika op korte en middellange termijn zeer invloedrijk zal zijn, staat buiten kijf. Voor de redactie van Streven reden genoeg om in een themanummer wat langer stil te staan bij Amerika - waarbij juist ook het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten en de achtergrond ervan aandacht zullen krijgen. In zijn bijdrage ‘Is al het kruit verschoten?’ gaat BART KERREMANS met name in op actuele aspecten van de buitenlandse politiek, terwijl FRANK INKLAAR in ‘De verleidingen van het isolationisme en internationalisme’ vooral wijst op de continuïteit op lange termijn in de Amerikaanse politiek. Deze twee bijdragen over de buitenlandse politiek worden voorafgegaan door een korte bijdrage van GEORGES PEREC over Ellis Island - voor zovelen het beginpunt van een verblijf in de Nieuwe Wereld - en een essay over New York van LUDO ABICHT, waarin hij de ‘archeologie van de immigratie’ in deze stad beschrijft. Frank Inklaar wijst in zijn eerder genoemde artikel op de religieuze motieven die mede aan de oorsprong van de Verenigde Staten hebben gestaan; de religieuze achtergrond van immigranten in de Verenigde Staten was een bepalende factor bij de vraag of en in hoeverre zij in hun land van vestiging wilden integreren, laat JAAP VAN MARLE in zijn artikel ‘Over de rol van godsdienst bij taalbehoud’ zien. Ook vandaag de dag spelen religieuze motieven nog een belangrijke rol in de Amerikaanse politiek, met name bij de zogeheten evangelicals - zo blijkt uit de bijdrage ‘Amerikaanse cultuur, de evangelicals en de politiek’ van JOHN COLEMAN. Wordt in de artikelen van Inklaar, Van Marie en Coleman aandacht besteed aan de religieuze factor in de Amerikaanse cultuur en in het buitenlands beleid, uiteraard is dit buitenlandse beleid ook - zoals ook
Kerremans stelt - een reactie op de aanslag op het World Trade Centre op 11 september 2001. Reacties op die aanslag in de Amerikaanse cultuur van respectievelijk schrijver Don DeLillo en zanger Bruce Springsteen zijn het onderwerp van het artikel van Luc HERMAN. WALTER WEYNS biedt in ‘Postcultureel Amerika’ een meer algemene beschouwing over de Amerikaanse cultuur, waarin hij met name ingaat op de - zo lijkt het - alsmaar toenemende vluchtigheid van die cultuur. HERMAN SIMISSEN ten slotte beschrijft in ‘De genezende muur’ de achtergronden van een artistiek hoogtepunt uit de Amerikaanse cultuur van de twintigste eeuw: het Vietnam Veterans Memorial in Washington D.C., ontworpen door Maya Ying Lin.
Aan de voorbereiding van dit themanummer over Amerika heeft, tijdens de laatste redactievergaderingen die hij kon bijwonen, onze mederedacteur Jef Van Gerwen, die in augustus 2002 overleed, nog volop meegewerkt. Aan zijn nagedachtenis dragen we dit nummer op.
Redactie