Niet zelden stuurt een psychiater een patiënt naar ons toe, al komt de omgekeerde beweging veel meer voor. De droesem in ziel en hart vrijmaken vraagt soms verschillende heilstherapeuten.
Een smoorhoop of mestbak in Brussel. Uit A. Henne & A. Wauters, Histoire de la ville de Bruxelles, 1975
Het gesprek in de kerk, vooral het biecht-gesprek, kan veel meer bieden dan een therapie, hoe vakkundig ook. Zeker voor de gelovige wiens wroeging geblust wordt met de zekerheid van vergiffenis, die een kans krijgt tot verzoening in de penitentie, die lang niet meer de karikaturale vormen uit een bepaalde literatuur aanneemt.
Een tv-programma over ‘repressie en bevrijding’ heeft meer nodig dan het projecteren van een hulptelefoon na afloop. De wreedheid, de bloeddorstigheid waarmee mensen elkaar naar het leven stonden toen, vraagt lange vertrouwvolle gesprekken, als er nog iets te bepraten valt. Dutroux heeft, nadat aids de schroom rond homofilie had weggenomen, een van de laatste taboes doorprikt, dat van incest en pedofilie. Dat wetenschappelijk vaststellen is één, de weerslag ervan meeleven met de velen die zich in deze situaties herkennen is nog iets anders. Deze en andere willekeurige gebeurtenissen kunnen iets losmaken dat al jaren vastzit, hindert, bezwaart en weegt. Heilzaam is het als men zich van zulke ‘geheimen’ kan ontdoen. Vroeger keek ik beteuterd op wanneer bezoekers van de biechtkamer weggingen met de vraag: ‘Hoeveel moet ik betalen, dokter?’, of ‘Tot ziens, dokter’, nu niet meer.
Gaan mensen nog gebukt onder hun zonden? Willen mensen ook nog hun zonden dumpen? De oudere generaties dragen nogal wat onnodige ballast mee, vooral een haast ziekelijke eenzijdige gevoeligheid rond alles wat seksualiteit betreft. Hoe krachtig is dat er ingehamerd! Het is onnodige ballast omdat bij navraag het gezond verstand van de betrokkenen helemaal niet samenvalt met de van buiten opge-