dit alles: onvoldoende inzet bij de overheid en apathie bij de bevolking.
Wij betwijfelen niet dat de bureaucratie te zwaar weegt en dat er nood is aan grondige economische hervormingen. Wij pleiten er wel voor dat de economische ontwikkeling breder opgevat wordt: dat zij ook betere sociale kansen schept. Zeker, het opruimen van de barrières die de toegang tot grotere markten beletten is een goede manier om meer kansen te scheppen. Maar reëel die kansen benutten, dat kunnen alleen mensen die al beschikken over bepaalde basisbekwaamheden, zoals: kunnen lezen en schrijven, onderwijs, een minimale gezondheid, sociale zekerheid, gelijkheid tussen man en vrouw, recht op grondbezit, plaatselijke democratie, en wat ermee samenhangt. Alleen het optreden van de overheid kan voor de betere spreiding van die bekwaamheden zorgen; maar in India is de overheid daarin erg tekortgeschoten, zowel vóór als na de recente hervormingen.
In principe neemt blijkbaar iedereen aan dat de overheid een sociale taak heeft. Met name is door iedere Indiase regering - zonder uitzondering - met de mooiste woorden het belang van het basisonderwijs verkondigd. Maar alleen verklaringen brengen niets tot stand, alleen de bereidheid om metterdaad voorrang te geven aan deze doelstelling bij de hervorming van de Indiase economie. En dit is gewoon niet gebeurd. In India is er wel een sterk ontwikkeld - zelfs te uitgebreid - hoger onderwijs (in verhouding tot het aantal inwoners gaan er bijna zesmaal zoveel mensen als in China naar de universiteiten en de hogescholen) maar voor het basisonderwijs is India een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. Zo zijn er in India veel meer ongeletterden dan in China, meer ook dan in vele Oost- en Zuidoost-Aziatische landen toen die zo'n dertig jaar geleden hun snelle economische expansie doormaakten, meer dan het gemiddelde aantal in ‘landen met een laag inkomen’ buiten China en India, en meer dan het geraamde aantal in zwart Afrika.
Door het feit dat bijna de helft van de bevolking ongeletterd is - en vrijwel twee derde van de vrouwen - is een hervorming van de Indiase economie geen gemakkelijke opgave. Om op de wereldmarkt mee te kunnen, moet men in staat zijn te produceren volgens gegeven specificaties, kwaliteitscontroles uitvoeren, en goed op de hoogte zijn van de economische taken die eraan verbonden zijn. Het succes van de Oost-Aziatische ‘tijgers’, en nog meer recent dat van China, steunt op een veel hogere graad van alfabetisering en van onderwijs dan in India bestaat. Nog altijd blijft in bepaalde gebieden van India het analfabetisme aanslepen, zelfs bij de jongeren; en dit is een van de fundamentele sociale wantoestanden die de Indiase economie en