China en Taiwan. Het wordt nu ook China dat beslist of de zeemacht van een ander land Hongkong mag aandoen. De strategische balans zal na 1997 dan ook meer naar de Chinese kant overhellen.
Anderzijds kan Hongkongs status van Bijzonder Administratief Gewest dan fungeren als een rem op China's militaire macht. Wordt het gebiedsdeel rechtstreeks verwikkeld in China's geschil met Zuidoostaziatische landen over de Spratly eilanden of in andere geschillen van die aard, dan kunnen zijn handelsverbindingen verstoord worden. China zal dan allicht liever Hongkong buiten de geschillen houden. Verloopt de integratie van Hongkong in China niet vlot, dan kan dit economische en politieke moeilijkheden geven voor de regering in Beijing en nieuwe spanningen met de westerse wereld.
Het zal economisch beslist een goede zaak zijn voor China nauwer samen te werken met Hongkong. De herwonnen soevereiniteit van China over Hongkong (zelfs als een afzonderlijke entiteit) betekent dat de achtste en de elfde handelsnatie van de wereld nog meer economisch en politiek gaan samenwerken. Hun gezamenlijke aandeel in de export van handelsgoederen was in 1993 gelijk aan 6,2% van het wereldtotaal; samen zijn ze de vierde handelsnatie, na de VS, Duitsland en Japan.
Maar de Chinese leiders zullen ook moeten aanvaarden dat handelspartners onderling meer afhankelijk zijn. Dat de economische activiteit over de nationale grenzen heen stapt en dat conflicten meer in internationaal overleg moeten opgelost worden, dat zijn twee nieuwe moeilijk te verwerken realiteiten in de zone. Een ruimere vraag i.v.m. de veiligheid in de zone is daarom: zal China in staat zijn om zijn evoluerende machtspositie zinnig te benutten op een ogenblik dat het hele internationale milieu een dramatische omwenteling doormaakt?
De vorming van een Bijzonder Administratief Gewest in Hongkong steunt op een bilaterale afspraak tussen Groot-Brittannië en China. Het politieke en economische kader waarin Hongkong zal functioneren na 1997 is ook bepaald door een stel grondwettelijke bepalingen die door de regering van Beijing zijn afgekondigd. Maar de internationale implicaties van wat in 1997 te gebeuren staat zijn niet gering. De overgang van het ene land naar het andere van een grote stad die een toonaangevend handelscentrum in de regio is en een grote draaischijf van het transport in Oostazië, zal ongetwijfeld een grote weerslag hebben op de veiligheid in de zone.
Maar het cruciale element dat de toekomst zal bepalen, is de binnenlandse politieke ontwikkeling in China; en daarop heeft de buitenwereld nauwelijks enige invloed. Wel kan de terugkeer van Hongkong onder Chinese soevereiniteit bijdragen aan een positieve ontwikkeling in China. Al is Hongkong een koloniaal gebiedsdeel, er heerst een hoge graad van politieke openheid en pluralisme. China kan van een politiek