Kuyper, juist een heel eigen waardigheid toe aan de ‘scheppingsordonnantie’, aan de natuur dus.
Maar het blijft toch ook speciaal iets katholieks om zoveel vertrouwen in de natuur te hebben dat je daarin Gods bedoelingen herkent. Dit optimisme gaat in zijn sterkste vorm terug op de gigant Thomas van Aquino. Hij werkte de overtuiging uit dat het natuurlijke denken en de Schrift niet in tegenspraak konden zijn. Bijbel en natuur zijn twee boeken van dezelfde God, en als het ene de tien geboden bevat, moeten deze ook in het andere te vinden zijn: in ieders geweten gegrift. Natuurwet en tien geboden vallen samen.
Deze visie houdt de kracht van een stoere eenheid van leven. De bijbel wordt erin geen vreemd boek met merkwaardige, misschien zelfs mensvijandige geboden, maar een oproep van de natuur zelf. Een prachtige humane geloofsvisie. Maar sommige katholieken hebben de laatste jaren bij het werken ermee één ding verzuimd: het begrip ‘natuur’ te herzien in het licht van het huidig wereldbeeld. Dit is geen geloofsfout maar een wereldbeeld-fout, als tijdens Galilei.
Er is met onze kijk op de wereld immers iets gebeurd. De kennis van de evolutie (langzame ontplooiing van steeds hogere levensvormen op aarde) heeft ons begrip ‘natuur’ veranderd. Wat stilstaand was, werd bewegend. Voor christenen en niet-christenen geldt nu een ander zicht. Tot in de negentiende eeuw was de natuur een milieu dat niet veranderde: oorspronkelijke harmonie uit de hand van de Schepper. J.J. Rousseau - de 18e eeuwse Franse filosoof - zag dit nog steeds zo en ook in onze tijd hebben velen, bijvoorbeeld in New Age-kringen, verzuimd dit beeld te corrigeren. Zo staan dan sommige katholieke theologen naast Rousseau en naast onze natuurminnende tijdgenoten in hun statische verering voor de pure natuur, al of niet uit Gods hand, waaraan een onveranderlijk ideaal wordt afgelezen.
De kennis van de evolutie heeft dit beeld niet vernietigd maar wel in beweging gebracht en daardoor gerelativeerd. De natuur, weten wij nu, is een steeds wisselend verhaal, al vijf miljard jaar lang. De zuurstof bijvoorbeeld moest eerst door blauw-wieren worden geproduceerd, juist als in een fabriek. De bloemen blijken een vrij recente uitvinding om insecten te lokken. Kortom, de natuur is een gebeuren.
En wij met onze cultuur staan in datzelfde verhaal om het, met zoeken, vallen en opstaan, verder te dragen. De ethische natuurwet deelt in dat dynamisch karakter, is niet statisch of magisch, maar moet steeds opnieuw gevonden worden omdat de gegevens steeds nieuw zijn. Zoals Teilhard de