Wat zijn Geünieerden?
In de tijd van de ene en onverdeelde kerk ontwikkelde het christendom in de verschillende cultuurgebieden verschillende uitdrukkingsvormen van het geloof, zogenaamde riten: de Oosterse (Egyptische, Syrische en Armeense) ritus; de Byzantijnse (Griekse, Slavische en Russische) ritus en een Latijnse (Romeinse, Ambrosiaanse en Westgotische) ritus. Op die manier vertoonde de kerk oorspronkelijk een eenheid van geloof in een veelvoud van uitdrukkingsvormen. Zij was in de letterlijke zin van het woord ‘katholiek’, d.w.z. allesomvattend.
De spanningen die uit deze culturele verscheidenheid voortsproten, leidden mede onder invloed van politieke gebeurtenissen, reeds in de 5e en 6e eeuw tot een afscheiding van de Oosterse kerken. In 1054 kwam het ook tot een scheiding tussen de oostelijke (Byzantijnse) en westelijke (Latijnse) christenheid. Na verschillende mislukte herenigingspogingen in de 13e en de 15e eeuw, probeerde de Roomse kerk tenminste met afzonderlijke nationale kerken een hereniging uit te werken, waarbij die kerken hun riten, recht en gebruiken mochten bewaren op voorwaarde dat ze de paus van Rome als hun hoofd erkenden.
Ongetwijfeld zag Rome in die kerken een soort bruggehoofd met het oog op een toekomstige algemene hereniging. Die verwachting werd echter nooit ingelost. Hun bestaan leidde in de betreffende gebieden tot bijkomende spanningen met de niet met Rome geünieerde kerken. Om die uit de weg te ruimen, zijn overijverige oecumenici vaak geneigd de geünieerde kerken alle bestaansrecht te ontzeggen, ook al gaat dat ten koste van de geloofs- en gewetensvrijheid.
Daarenboven wordt meestal over het hoofd gezien dat de met Rome gelieerde kerken een wezenlijke oecumenische functie vervullen: binnen de Roomse kerk houden zij het besef van een katholieke pluriformiteit en het begrip voor de waarden van een andere dan de eigen traditie wakker. Dat zijn dingen die, zoals uit de huidige oecumenische dialoog steeds weer pijnlijk blijkt, de Oosterse kerken kennelijk missen. Dat maakt het wederzijds begrip over de culturele grenzen heen alleen maar moeilijker.
Ook van katholieke zijde is men vandaag de dag vaak geneigd de historische pogingen tot partiële herenigingen als een mislukking te brandmerken, omdat ze niet tot een algehele hereniging hebben geleid. Het is evenwel de vraag of zulk een