voorbeeldigheid en apostolische dienstbaarheid. Wij kunnen en willen niet minder doen.
Voor P.H. Kolvenbach, de Generaal-Overste van de jezuïeten, was dit uiteindelijke besluit even pijnlijk. En ook die pijn delen wij. Onlangs was hij heel even op bezoek in Vlaanderen en Nederland. Dat heeft de band tussen ons en de verre overste in Rome nauwer toegehaald. We waren onder de indruk van zijn nuchtere en moedige aanpak van de problemen die zich in Centraal-Amerika en Nicaragua voor de Sociëteit stellen. Hij sprak zijn waardering uit voor wat daarover in Streven verscheen. Hij herhaalde wat hij meermalen heeft gezegd, dat nooit iemand de Sociëteit zal moeten verlaten alleen maar omdat hij voor en met de armen werkt. Hij liet verstaan dat, zelfs als Fernando Cardenal uit zijn priesterlijke functies zou worden ontzet, er misschien - misschien - toch nog een modus vivendi kon worden gevonden om hem in de Sociëteit te houden.
Het heeft allemaal niet mogen baten. Het communiqué waarin de maatregel aan de pers werd meegedeeld, was uiterst laconiek: ‘De overste van de Centraalamerikaanse provincie heeft Pater Fernando Cardenal zijn ontslag uit de Sociëteit betekend. De wens van de betrokkenen respecterend, zal de jezuïetencurie in Rome geen andere mededeling over deze zaak verstrekken’. Wil dat zeggen dat ook wij er dan maar het zwijgen toe moeten doen? Wij geloven dat dat onmogelijk is. Dat zwijgen is hier op zichzelf al welsprekend genoeg. Er moét hier iets verzwegen worden. Terwille van de lieve vrede? Terwille van een hogere, onaantastbare instantie die men wil dekken? Welke? De H. Stoel? De Paus persoonlijk? De Romeinse Congregatie voor de Religieuzen? De geheimhouding daaromtrent werkt de onaantastbaarheid, ja, de sacraliteit van deze instanties in de hand en dat is, geloven wij, voor niemand in de Kerk goed. Hoe dan ook, met dit soort geheimhouding kan een blad dat in de openbaarheid werkt, moeilijk leven. Wat men van de jezuïeten ook mag denken en denkt, we zijn geen ‘geheim genootschap’. Dat willen wij van de redactie van Streven althans niet zijn.
Nadere gegevens over hoe deze beslissing tot stand is gekomen, worden ons op die manier onthouden en kunnen wij u dus ook niet geven. Geen geheim is het echter dat de paus al lang eist dat alle priesters in de Nicaraguaanse regering ontslag nemen; wie herinnert zich niet de vernederende scène waaraan Ernesto Cardenal, Fernando's broer, op de luchthaven van Managua onderworpen werd toen de Paus daar op bezoek was? Geen geheim is het dat er al pogingen ondernomen werden om Fernando weg te krijgen lang voor hij in juli ll. minister werd, toen tegen hem nog geen strikte toepassing van het Kerkelijk Recht kon worden ingeroepen. Men