Een tekst en zijn gebruik
Redactie
Een tekst van een kardinaal zul je in Streven niet zo vaak aantreffen. Ook de tekst van Kardinaal Ratzinger die we nu publiceren, is niet door ons gevraagd en was niet direct voor ons bestemd. Maar hij hoort al geruime tijd tot het publieke domein. In ons vorige nummer (juni) hebben wij er al op gereageerd met een artikel van G. De Schrijver over de ‘orthodoxie’ van de bevrijdingstheologie en een gesprek met Jon Sobrino, een van de theologen die door Kard. Ratzinger persoonlijk worden bekritiseerd. Deze maand publiceren wij een antwoord van twee Braziliaanse theologen, de gebroeders Leonardo en Clodovis Boff. Het leek ons fair, dan toch ook maar de betwiste tekst zelf te publiceren. Dan weet de lezer tenminste waarop geantwoord wordt.
De herkomst van deze tekst, het tijdstip waarop hij in verschillende landen in de openbaarheid kwam en de manier waarop dat gebeurde, stellen allerlei vragen. Vooral de vraag: welk statuut, welk gezag moet eraan worden toegekend?
Hij dook voor het eerst in Peru op, in het tijdschrift Oiga de Lima, 23 januari 1984, anoniem, maar met de vermelding dat hij al alom bekend was. Toevallig rond de tijd dat de Peruaanse bisschoppen bijeenwaren om zich te beraden over de theologie van Gustavo Gutiérrez, over wie een onderzoek van de Romeinse Congregatie voor de Geloofsleer aan de gang is. In maart verscheen hij in het Italiaanse 30 Giorni, het blad van de conservatieve beweging Comunione e Liberazione, als een ‘onuitgegeven’ tekst, mét vermelding van de auteur: Kardinaal Joseph Ratzinger, Prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Om de bedoeling helemaal duidelijk te maken, werd hij daar geïllustreerd met foto's van een guerrillero-priester, een politieke meeting in een kerk en terroristengeweld. Ook deze publikatie kwam te gelegener tijd. De leiding van de Congregatie voor de Geloofsleer had rond dezelfde tijd een nogal ongewone bijeenkomst met de voorzitters of gedelegeerden van de Geloofscommissies van bijna alle Latijnsamerikaanse Bisschoppenconferenties. Ook de kardinalen Baggio en Lopez Trujillo, twee van de hevigste tegenstanders van de bevrijdingstheologie waren aanwezig. De publikatie van de tekst in het Italiaans en de