Meer dan een kwart miljoen gezinnen
Dat wederzijds wantrouwen van de grote partijen, die mekaar electoraal zitten af te loeren, heeft ook zijn gevolgen op het werkende land in crisis. Wij denken hier aan de blokkering, ten onrechte, van bouwdossiers van het vrij lager onderwijs, waarvoor het Waarborgfonds reeds in 1980 had kunnen optreden. Wij denken ook aan de afremmingen op de afkondiging van de rationaliseringsbesluiten voor het secundair onderwijs, waardoor ook weer een mogelijk nieuw elan voor de bouwsector wordt afgegrendeld.
En zelfs op de mogelijkheden die door de deblokkering van het Waarborgfonds, voor het bouwen van vrije secundaire scholen, zouden kunnen ontstaan, is er nog geknaagd. Tegen de wet in worden de contingenten van de voorbije jaren ‘nog niet’ beschikbaar gesteld, en het contingent van 1981 wordt slechts voor 85 procent vrijgegeven, want het kleuteronderwijs en het hoger onderwijs van het korte type zijn nog niet aan rationalisering toe...
Wij halen die dingen aan, omdat de scholenbouw toch een belangrijke bijdrage kan leveren voor de bouwsector, wanneer men bedenkt welke ontzaglijke bedragen daarmee gemoeid zijn. Zowat 6 miljard van het Waarborgfonds, een 2 miljard van het fonds voor provincie- en gemeentescholen en een 12 miljard voor het rijksschoolgebouwenfonds. Een pakket dat toch zeker zijn gewicht in de schaal gooit voor een sector, die het momenteel zo moeilijk heeft, en die toch meer dan een kwart miljoen gezinnen, met alle toeleveringsbedrijven erbij meer dan 320 duizend gezinnen, - moet doen leven. En dan stellen wij vast in de afrekening van de Nationale Bank, dat het rijksschoolgebouwenfonds, dat nooit is geblokkeerd, dat normaal altijd heeft kunnen doorwerken, heel erg onproduktief is. Toen begin december het contingent van het nieuwe jaar werd gestort - royaal 12 miljard - was er nog een volledig zelfde jaarcontingent als saldo beschikbaar.
En dan maar blijven praten van stimulansen voor het bedrijfsleven.
Louis Van Nuland