bijzonder wettelijk statuut: er bestond en er bestaat tot heden toe geen bijzondere wetgeving in België voor de collectieve arbeidsovereenkomsten.
De economische en sociale beteekenis van zulke collectieve overeenkomsten kan nochtans moeilijk overschat worden. Het gebruik ervan is heden zóó verspreid in België, dat er bijna geen sector van bedrijfsleven, waar gesalarieerde arbeid wordt gebruikt, nog zou kunnen aangeduid worden, waaromtrent geen collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten.
Deze overeenkomsten kunnen de meest verschillende voorwerpen regelen, den arbeid betreffende: loonbedrag, arbeidsduur, verlofdagen e.d.m. Er zijn collectieve arbeidsovereenkomsten die als zeer volmaakte reglementen van de arbeidsvoorwaarden in een bepaald bedrijf kunnen doorgaan. En nochtans heeft, tot nog toe, geen enkele wet in België het statuut van de collectieve arbeidsovereenkomsten geregeld.
Van juridisch standpunt uit bezien, worden deze bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomsten opgenomen in de individueele contracten van arbeid of van dienstverhuring, die door patroon en arbeider overeenkomstig het collectief accoord van de betrokkene groepeeringen worden afgesloten. Integreerend deel uitmakend van de individueele contracten, kan er, in dit geval, aan het juridisch bestaan van de in-de-collectieve-arbeidsovereenkomsten-opgenomen arbeidsregelingen niet getwijfeld worden.
Mag men verder gaan, en aan de collectieve arbeidsovereenkomst als dusdanig een rechtstreeksche rechtsverbindende kracht toekennen?
Het is in elk geval zeker, dat de collectieve overeenkomst als dusdanig, buiten elk individueel arbeidscontract, geen rechtstreeksche sanctie meebrengt. Deze collectieve overeenkomsten worden inderdaad afgesloten door vereenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, en het helpt ook niet van reglementen te spreken, aangezien de vereeniging op dit terrein geen wettelijke reglementaire bevoegdheid heeft.
Dit verhindert nochtans niet, dat collectieve arbeidsovereenkomsten een soort gebruik kunnen vestigen. Aldus hebben Werkrechtersraden, ter gelegenheid van geschillen omtrent een individueel arbeidscontract tusschen een arbeider en een werkgever, beslist, dat, bij afwezigheid van een tegenstrijdig