lui (die koorden vond men ook in vele katholieke kerken van Zuid-Indië, zoo diep was het vooroordeel ingeworteld), weigerde hij te spreken vóór dat de koord was weggenomen. En als men daar niet mee opschoot, ging hij midden in de Pariah-groep staan en sprak voor hen alleen.
Gandhi - dit is misschien minder bekend - is ook 'n humorist. Tegen de onaanraakbaarheid weet hij ook het geduchte wapen te hanteeren van de fijne psychologen: iets belachelijk maken, 't Gebeurt wel eens dat hij de aandringende menigte moet verzoeken om hem toch wat rust te laten in het huis waar hij z'n intrek heeft genomen, of toch niet met duizenden te komen aandringen bij z'n tochten door de stad, om hem de voeten te kussen, 'Ge weet wel dat ik me voor 'n onaanraakbare houd.' De massa begrijpt en lacht nog eens hartelijk met 'die ouwe koe': de onaanraakbaarheid.
Het departement van de Indian National Congress waar de grootste bedrijvigheid heerschte, was wel dat van den strijd tegen de onaanraakbaarheid. Gedurende z'n reis door Indië (1933) kon de Fransche publicist Edmond Privat het lokaal van de provinciale afdeeling van het departement te Bombar bezoeken. Hier zag hij eene kaart van de provincie. Er staken spelden op de plaatsen waar, na 'n geslotenheid van eeuwen, de wel, de school en de Tempel voor de 'onreinen' waren opengesteld. Zooals in 'n oorlog, kon men met één blik overschouwen hoe ver het front tegen de oude traditie was vooruitgeschoven.
Zoo zeer als men vroeger den outcast verwaarloosde en ruw behandelde, zoo beijvert men zich thans van alle kanten om hem te verheffen en voor zich te winnen. Muzelmannen en hervormingsgezinde Hindoes doen de missie 'n ware concurrentie aan. Er werken Hindoesche missievereenigingen onder de 'onreinen' - pardon, onder de Hari-jan's (Godslieden), zooals Gandhi ze wil genoemd hebben. Alleen de orthodoxe Hindoes blijven star. Hun godsdienst verbiedt liefdadigheid of maatschappelijke hervorming. Als iemand onder de outcasts geboren wordt, dan is dit om de zonden van 'n vorig leven uit te boeten en aan die goddelijke wet van de onontkoombare vergelding van 'n vroeger leven in 'n nieuwe, rampzalige belichaming, hoeft geen mensch iets te veranderen.
Een van de gevolgen van die campagne tegen de onaanraakbaar-