Vraagstukken rond restauratie
C.J. Boschheurne
In de catalogus van de tentoonstelling ‘Achter de scherven’, in het Amsterdamse Van Goghmuseum, komt een paragraaf voor over de ethiek van het restaureren. De eerste taak is conserveren, bewaren van het bestaande, staat er. Pas daarna komt men, zo wordt er gesteld, toe aan het herstellen van de oorspronkelijke vorm van het voorwerp. Doet men dat, dan moet duidelijk zijn wat een oorspronkelijk deel is en wat daaraan later voor de restauratie is toegevoegd. Herstelt men bijvoorbeeld uit enige rode scherven de oorspronkelijke vorm van een pot, dan vult men de ontbrekende delen aan met een witte stof. De aanvullingen moeten volgens dit betoog ook makkelijk verwijderd kunnen worden. Men stelt, zoals er letterlijk staat, de eis van reversibiliteit.
Het zal duidelijk zijn, dat aan deze eisen alleen voldaan kan worden indien er sprake is van de restauratie van gedeeltelijk verloren gegane verbruiksvoorwerpen, die bestemd zijn voor tentoonstelling. Als de gebruiksvoorwerpen ook weer gebruikt moeten worden, dan kan aan deze eisen natuurlijk niet worden voldaan. Wie wil weten hoe je snijdt met een vroeg middeleeuws mes, of wie wil weten hoe het in de hand ligt, kan natuurlijk met dit soort restauratie geen genoegen nemen.
Hierbij wordt al een eerste vraag betreffende restauraties duidelijk. Wat is het nut van de restauratie van oude gebruiksvoorwerpen, indien men naar het resultaat van dat werk alleen maar kijken kan en er niet mee kan werken zoals er vroeger mee gewerkt is? Mag men zelfs niet stellen dat het kijken naar de voorwerpen slechts een geringe historische kennis geeft, terwijl een veel grotere kennis van de toestanden in lang vervlogen tijden zou ontstaan indien men met de voorwerpen die in die tijd gebruikt werden, ook zelf zou kunnen werken? Het vraagstuk is niet zo groot, als men bedenkt dat we aan de hand van gerestaureerde voorwerpen de oude stukken zouden kunnen namaken. Ook verder zullen we zien dat restaureren en namaken vaak veel met elkaar te maken hebben.
Een ander belangrijk facet dat meteen al bij de restauratie van gebruiksvoorwerpen naar voren komt, is de restauratie met als doel een ander dan het oorspronkelijk gebruik. Bij de kunstwerken ligt het natuurlijk anders. Aanvulling van een gedeeltelijk vernield kunstwerk is iets waartoe men niet