een sterk coördinerende functie ter bevordering van de economische expansie van het gewest. De andere tendens houdt het meer bij de wens tot decentraliseren naar de provincie toe, dicht bij de reeds bestaande Intercommunales voor streekontwikkeling en in feite gedacht onder een unitaire economische politiek. De leden van de GOM zullen naar het voorbeeld van de GER voor een deel bestaan uit vertegenwoordigers van de officiële politiek en voor een deel uit de sociale partners. Maar ook hier tekende zich een discussie af over het meer of minder beklemtonen van het politieke karakter: hoe moet de verhouding zijn tussen de twee groepen en, ten tweede, moeten de verkozen politici alleen die van de meerderheidscoalitie zijn of moeten zij proportioneel volgens de verkiezingsuitslagen zitting krijgen in de GOM? De BSP helde meer in de richting van een parastatale instelling met een politieke coalitiemeerderheid, de CVP zag meer heil in proportionaliteit en in een paritaire samenstelling: de helft politici, de helft sociale partners. Na een urenlange discussie in een topoverleg tussen regering en coalitiepartijen kwam het volgende merkwaardige compromis uit de bus: in Wallonië wordt de GOM een sterk politiek orgaan, in Vlaanderen wordt het beheersorgaan proportioneel en alleen het bestuur komt in handen van de politieke coalitie. De Brabantse situatie was te explosief voor een uitspraak. Deze mag dus door de Brabanders zelf worden opgeklaard: de Brabantse provincieraad en de Brabantse GER moeten hun advies geven.
Territoriaal loopt de zaak nog veel meer uit elkaar. In Wallonië kwam men op het Waalse overleg, dat tot stand kwam op initiatief van de jonge PSC-voorzitter Nothomb, tot het akkoord dat het economisch achteropgeraakte Wallonië een sterke Waalse GOM nodig had; de socialisten, die geweigerd hadden aan dit overleg deel te nemen, sloten zich aan bij deze optie. Ook de provinciale raden, met uitzondering van Luxemburg, zagen het op dezelfde manier. Het is haast zeker dat voor Wallonië de éne GOM er komt.
In Vlaanderen waren de meningen erg verdeeld. De Volksunie, consequent met haar federalistische opvatting, wilde één GOM voor het hele Vlaamse land. De BSP wilde er aanvankelijk twee en de CVP, daarin gesteund door de liberalen, wilde haar oude droom van de heropleving van de provincies via de provinciale GOM realiseren. Deze laatste groep heeft de bovenhand gehaald, mede door de provincieraden die deze optie steunden, zodat er in Vlaanderen vier GOM's komen voor de vier eentalige Vlaamse provincies.
Brabant dopt nu zijn eigen boontjes. De provincieraad was reeds bijeen in drie secties die alle drie een verschillend advies gaven. Waals Brabant wil aansluiten bij de Waalse GOM, Vlaams Brabant wil een eigen GOM en Brussel - Hoofdstad wil een GOM voor Groot-Brussel met 121 gemeenten. Het verstgaande voorstel wilde zelfs vier GOM's voor Brabant alleen! Dus geen eensgezindheid. In de loop van juli krijgt ook de Brabantse GER haar zeg. Daarna zal de regering de knoop doorhakken in augustus.
Ter illustratie van de structurenwoeker in Brabant - Brussel kunnen wij er even aan herinneren voor wie het nog volgen kan, dat de provincie Brabant