Spanje op de weg terug?
Het is verre van gemakkelijk berichten uit Spanje op hun betrouwbaarheid te beoordelen en het is nog moeilijker zich uit die berichten een sluitend beeld te vormen van wat er bezuiden de Pyreneën gaande is.
Uit het weinige beschikbare materiaal echter meent de Economist toch enkele interessante conclusies te mogen trekken.
Twee tegengestelde tendensen tekenen zich volgens dit Londense blad duidelijk af. Aan de ene kant vertoont Generaal Franco de neiging om zijn land heel voorzichtig terug te loodsen in de moderne wereld. Aan de andere kant vertoont Spanje zelf steeds meer neiging om de generaal de tijd daartoe niet meer te gunnen en zelf uit te maken waar het heen wil.
Symptomen van het eerste acht de Economist de aanwijzing van Don Juan als ‘troonopvolger’ en de benoeming van Admiraal Carrero Blanco tot Vice-President. Het is vooral deze admiraal die met voorbijgaan van Franco's politieke aanhangers Spanje probeert los te maken uit zijn isolement en in te schakelen in het proces van de moderne technische ontwikkeling.
Symptomen van het laatste zijn:
- ten eerste de toenemende arbeidsonrust, waar generaal Franco klaarblijkelijk niet tegen opgewassen is. Hij heeft tenminste al enkele malen tegenover stakende arbeiders bakzeil moeten halen.
- ten tweede de harde aanpak van de rechterlijke macht tegen de corruptie, die onder Franco's ministers welig schijnt te tieren. Twee oud-ministers zijn al veroordeeld en tegen verschillende nog zittende ministers is een onderzoek gaande. O.a. tegen Sr. Gregorio Lopez Bravo, de minister van buitenlandse zaken, die met Europa over een handelsovereenkomst bezig is.
- ten derde de teleurstelling van de Falangisten, de aanhangers van Franco's officiële politieke partij, die door de Vice-President systematisch buiten de hangende beleidskwesties worden gehouden en nauwelijks meer een voet aan de grond krijgen in het moderniseringsproces van Spanje. De ontevredenheid van de Falange is zelfs reeds in het tot nu toe altijd erg volgzame, door Franco zelf aangewezen parlement, de Cortes, tot uiting gekomen.
- ten vierde het groeiend verzet van de bisschoppen tegen het Francoregime. In juli hebben de Spaanse bisschoppen, in conferentie bijeen, openlijk een beroep gedaan op de Regering om ver-reikende hervormingen door te voeren, meer vrijheid van vereniging en vergadering en volledig vrije vakverenigingen geëist.
Van vier kanten krijgt Franco dus nu de wind van voren. Van de arbeiders, de rechters, zijn eigen partijgenoten en de Kerk. Zal hij zich tegen deze wind inwerpen of zal hij hem in de rug nemen en zijn pas op de weg terug versnellen?
H.H.