inzake de Europese integratie en de verhouding tussen Oost en West, vond geen genade in de ogen van de Gaulle en diens ongenoegen werd nog groter toen op 15 februari de permanente Raad van de W.E.U. te Londen bijeenkwam om te beraadslagen over de politieke houding van de leden in de kwesties in het Midden-Oosten.
Frankrijk had hiertegen verschillende bezwaren. Formeel voerde het aan, dat het besluit tot de Londense bijeenkomst ongeldig was, omdat daartoe niet met algemene stemmen besloten was; bovendien was de beraadslaging nutteloos, daar het Midden-Oosten een zaak was van de Grote Vier al dan niet binnen het kader van de pogingen van de Verenigde Naties om de vrede te bewerken en tenslotte zag Parijs er een poging van Engeland in om via een achterdeurtje toch Europa binnen te dringen, hetgeen niet tot de vorming van een onafhankelijk Europa zou leiden, daar Engeland in de ogen van de Generaal nu eenmaal afhankelijk is van de Verenigde Staten. Er volgden Franse protesten en zelfs een dreigement uit te treden; dit laatste vond ook de Gaulle later niet handig, want hij ontdekte, dat hij door lid te blijven en de vergaderingen te boycotten, de hele W.E.U. makkelijk kon lam leggen, daar er nu eenmaal eenstemmigheid nodig is voor een besluit.
De Franse president huldigt een totaal andere opvatting over samenwerking; hij voelt meer voor de 19e-eeuwse idee van losse allianties van zelfstandige staten, waarbij de grote mogendheden de dienst uitmaken met voorbijgaan van de belangen van de kleine landen en waarbij ieder van deze groten zich alleen door nationaal eigenbelang laat leiden. In dit kader herinneren wij aan zijn plannen voor de oprichting van een soort directorium van de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk binnen de NATO en aan het latere vriendschapsverdrag tussen zijn land en West-Duitsland, die dan gezamenlijk het vasteland zouden beheersen, maar dat op een mislukking uitliep omdat het eerder een overeenkomst was tussen de Gaulle en Adenauer. Nu dit echec steeds duidelijker is geworden deed Frankrijk gedurende de afgelopen maanden pogingen om de banden met Italië nauwer aan te halen en hierbij andere Middellandse-Zee-mogendheden te betrekken - zeker Spanje -, waardoor een soort Middellandse-Zeemacht zou ontstaan, waarin Frankrijk als enige atoommacht zou domineren. Veel kans maakte dit plan echter niet, daar Italië heel goed begrijpt niet buiten de NATO te kunnen gezien de Russische vloot in de buurt van zijn kusten, en het tevens een sterk voorstander is van de toetreding van Engeland tot de EEG.
Mogelijk hoort hier ook bij de duistere affaire n.a.v. het gesprek tussen de Gaulle en de Britse ambassadeur in Parijs, Soames, op 4 februari. Volgens de Engelse lezing zou de Gaulle hierin voorgesteld hebben over te gaan tot de vorming van een grotere economische vrijhandelsgemeenschap met een vierledig gezagsorgaan bestaande uit Frankrijk, Engeland, West-Duitsland en Italië, waarna de EEG zou kunnen worden opgeheven; dit losse verband zou een militair onafhankelijk Europees Europa moeten vormen, m.a.w. Engeland zou zich losmaken van de Verenigde Staten en de NATO zou overbodig worden. Parijs dementeerde de Londense berichten; het waren geen voorstellen maar