de vraag te stellen: hoe kunnen wij gezamenlijk met de politici - die het concrete beleid voeren - deze toestand bevorderen en in stand houden? Om deze vraag te beantwoorden mogen wij ons misschien een ogenblik realiseren dat wij in toekomstonderzoek en toekomstvoorbereiding enige fasen kunnen onderscheiden:
Op de eerste plaats zullen wij moeten komen tot een heldere analyse van de huidige situatie; daartoe behoort ook een explicitering van de normen- en waardenstelsels waarop deze analyse gebaseerd is. Vanuit deze analyse kunnen wij dan in een tweede fase komen tot het aangeven van de ontwikkelingslijnen die wij nu reeds in aanzet aanwezig zien.
Vervolgens dienen wij ons ook af te vragen of wij deze ontwikkelingslijnen wensen. De toekomst is immers niet een rechtlijnig doortrekken van het heden in die zin dat wij de toekomst mogen omschrijven als het heden in het kwadraat. Deze evaluatie mag echter niet overgelaten worden enkel en alleen aan overheid en deskundigen. Het gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Daarom behoren wij nu al gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor deze onze toekomst bewust te worden. Wij zullen althans in deze fase moeten proberen de relevante vragen te formuleren en de grondproblemen aan te geven. Pas dan kunnen we er misschien toe komen om enige alternatieve mogelijkheden aan te geven hoe en op welke wijze wij de research willen en kunnen gebruiken. Het gaat er dus niet om pasklare antwoorden en oplossingen te geven. De nieuwe generatie moet naar eigen inzicht en smaak kiezen en wij dienen zó vooruit te zien dat zij die keuze ook werkelijk kunnen maken. Waarschijnlijk zullen wij daartoe gelijktijdig moeten stimuleren om überhaupt te leren denken in alternatieven.
Gezamenlijk zullen wij dan in een vijfde fase moeten komen tot een keuze ten aanzien van die toekomst. In het bewustwordingsproces van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is onze horizont verwijd.
Dit leidt tot stelling no. 3:
Toekomstonderzoek en toekomstvoorbereiding behoren tot de verantwoordelijkheid van iedere burger en de politieke keuze voor een bepaalde programmering van de research is niet de grootste gemene deler van ons aller inzicht hoe die toekomst gemaakt moet worden.
In de reflectie op onze gezamenlijke verantwoordelijkheid zal blijken dat er tegenstrijdigheden bestaan van bepaalde belangengroepen. Toch zal de politicus een keuze moeten maken uit deze tegenstrijdige modellen. Daartoe is hij geroepen. Maar hij dient dan wel openbaar te maken waarom hij nu net deze keuze maakt en niet een andere, alsook dient hij de onderstroom van zijn normen en waarden expliciet te maken. Voor ons, de niet-politici, betekent dit dat wij kritisch elke fase in de uitvoering van het gekozen beleid moeten volgen. Waarom? Iedere planning, iedere beslissing houdt namelijk een fixatie van die toekomst in. Kan men eventueel bij de planning van de ruimtelijke orde nog een viaduct afbreken omdat in een nieuw wegenplan dit viaduct niet meer