Politiek overzicht
Internationaal
Mexico
De Olympische Spelen, die in oktober in Mexico-city plaats hadden, horen eigenlijk geen politiek nieuws te zijn, maar ieder weet, dat politieke rivaliteit hier een rol speelt en dat vele regeringsleiders nauwlettend toezien of hun staat wel de vereiste gouden enz. medailles behaalt, die in overeenstemming zijn met de politieke status van hun land. Voor wie daarvan niet overtuigd zou zijn, verwijzen wij naar een uitlating van Brezjnew eind oktober waarin hij de Russische atleten kapittelde over hun teleurstellende resultaten en hun te verstaan gaf, dat zij hun vaderland en het communisme een slechte dienst hadden bewezen.
Er zijn echter andere redenen, waarom wij er hier over menen te moeten schrijven. Reeds lang was het in Mexico onrustig; dit land, dat verkeert in de tussenfase van ontwikkelingsland naar ontwikkeld land, kent de uitbuiting van de onderste bevolkingslagen, die door de Mexicaanse bisschoppen werd gekarakteriseerd als binnenlands kolonialisme; het heeft nog steeds grote behoefte aan een agrarische hervorming en aan de politieke ontwikkeling van de massa. De studentenbeweging greep nu de gelegenheid aan om deze problemen voor het wereldforum te brengen. Zij hadden deze reeds eerder aan de orde gesteld, maar hun activiteiten zinden de regering o.l.v. president Diaz Ordaz niet. Hun vreedzaam bedoelde betogingen werden uiteengeslagen en er vielen gewonden en doden met als gevolg, dat er een chaos dreigde. De studenten formuleerden hun eisen, waaronder vernietiging van het grondwetsartikel waarin straffen werden gesteld op de regering onwelgevallige uitlatingen, vrijlating van politieke gevangenen en handhaving van de autonomie der universiteiten.
Succes heeft deze beweging niet gehad; het werd geen sociale revolutie, daar zij te weinig steun kreeg van de arbeiders en boeren. De moeilijkheid was, dat men ook hier tweeërlei eisen stelden namelijk enerzijds die welke betrekking hadden op hervormingen op universitair gebied, waarvoor de arbeiders weinig of geen belangstelling hadden, en anderzijds algemene sociale eisen, die echter naar de mening van de arbeiders te veel naar de achtergrond werden gedrongen door de eerste. Vlak voor de Olympische Spelen staakten de studenten voorlopig hun activiteiten. In de hierop betrekking hebbende verklaring verzetten zij zich fel tegen de bewering dat zij onder communistische invloed stonden. Dit werd beaamd door verschillende hoogleraren, die ook inzake andere programma-