Dienst aan de kerk
Is dit wel een reële keuze? Mag een nog niet volwassen mens zich wel aan zo'n vormend instituut geven, dat aan diens geweten met gezag bepaalde begrippen op zal leggen? Men kan zich afvragen, of zo iemand dan niet bedrogen wordt. Zou het dan niet allereerst de taak zijn van de niet-gekwalificeerde gezagsdragers, nl. zij aan wie de communicatie-media ter beschikking staan en die daardoor een sterke invloed uitoefenen, om hem of haar hierover voor te lichten?
Is de jeugd de toestand van corruptie die in de kerk heerst ontgaan? Heeft zij geen weet van de velen die de kerk aanwenden om zichzelf te zoeken? Is zij echt niet op de hoogte van het feit, dat onder het mom van vrijheid nieuwe gesloten machtsblokken geformeerd worden?
Als de jeugd nu aan corruptie, machtsmisbruik en egoïsme denkt, gaan haar gedachten uit naar de van problemen overstelpte politieke constellatie van de wereld. Corruptie, dat zijn de ambtenarenmolens in de onderontwikkelde landen, maar eerder nog in de ontwikkelde landen en de vaak verdorven economische verhoudingen. Als ze aan machtsmisbruik denkt, ziet ze het sociaal-politieke bestel in Frankrijk evenals het regime van welke dictator ook in Zuid-Amerika. Het voorbeeld van egoïsme is op wereldniveau het nationalisme, dat in toenemende mate de onderhandelingen tussen de naties (wat wij in het dagelijks spraakgebruik voor elkaar dialoog noemen) vertroebelt en zelfs blokkeert.
Wijst deze gedachtenloop erop, dat de jeugd geen weet heeft, dat zulke toestanden ook binnen de kerk voorkomen? Is ze ervan overtuigd dat de kerk is, zoals ze dat tijdens het tweede Vaticaans concilie in schema's op papier heeft gezet? Of weet de jeugd wel degelijk, dat het vaak bij papieren gebleven is en dat de eigenlijke kerk nog bestuurd wordt in een geest van onvrijheid?
Jonge mensen die zich nu met de kerk inlaten, kennen minstens ten dele deze ontredderde situatie van de kerk. Indien zij weet hebben van de machinaties in de kerk, waarom vindt dan toch een engagement plaats? Gebeurt dit in de hoop, dat de kerk op haar schreden zal terugkeren; dat de opvattingen die leefden in de oerkerk doch daarna verdwenen, weer verwerkelijkt zullen worden? Verwachten zij, dat de kerk zal terugkeren tot de orde van taak- en ambtsverdelingen van de apostolische gemeenten?
Al blijft ook voor hen aanvaardbaar, dat er veel inspiratiefs en leerzaams in de kerkordes van het Nieuwe Testament te vinden is - dank zij de theologen die immers al jaren met deze herbronning bezig zijn - zij staan uitermate sceptisch ten aanzien van de verwerkelijking hiervan. Het zou van een diepgaand misverstand getuigen, te veronderstellen dat deze theologische idealen ook maar een uitnodiging voor hen zijn.
Voor de jonge mensen die zich nu met de kerk inlaten, is de kerk net zo'n vat