ben met de Griekse beeldhouwkunst, maar waarin toch waarachtige sculpturen werden gemaakt. Daar heb ik, kijkend naar de sculpturen uit Mexico, Afrika, Sumerië en het werk der Etrusken, kunnen vaststellen, leren en begrijpen waar het werkelijke perspectief in de beeldhouwkunst lag, welke soort universele idee beeldhouwkunst was. Deze zogenaamde primitieve kunst, die helemaal niet zo primitief is, vertegenwoordigt een grote traditie.
Een derde thema in uw werk zijn de binnen- en buitenwaartse vormen, de ene vorm omsloten door de andere (zie illustraties).
Ook hier weet ik niet precies hoe ik tot deze oplossing gekomen ben. Misschien door mijn belangstelling voor wapenrustingen, helmen, harnassen, die bescherming bieden voor een daarbinnen levend wezen. Of is het een evolutie uit het moeder-en-kind-thema, waar één van de twee partijen omsloten en beschermd wordt? Ook bloemvormen zijn zo: bladeren die stamper en meeldraden omsluiten. Of het kind in de moederschoot. Al deze vormen houden voor mijn gevoel oneindige mogelijkheden in, omdat de ene vorm verscholen ligt in de andere en dit soort geheimzinnigheid wordt nog versterkt door de speling van het licht. Het licht in de binnenste vorm is zoals het mysterieuze licht in een grot waaruit dan de buitenste vorm groeit. Het lijkt erop dat ik zo om de tien jaar deze vormen opnieuw ga gebruiken en variëren.
Zoals in uw meest recente werken, bijvoorbeeld ‘The atomic piece’?
Ja, die maak ik nu zo groot, dat het interieur een mens kan bevatten en de vorm ervan is zo bedacht alsof je je binnen in een kamer zoudt bevinden. De idee van bescherming die ik wil uitdrukken, komt veel duidelijker tot uiting in zulke grote stukken dan in de kleinere modellen die ik vroeger maakte.
Het is dus als een beveiliging voor de mens bedoeld?
Misschien wel, ergens schuilt hierin de gedachte dat de uitwendige bedekking het menselijke wezen bescherming kan bieden.
Betekent de titel: tegen de atoomkrachten?
Misschien. Maar ik heb er vroeger nooit aan gedacht. Ik heb zo'n sculptuur gemaakt voor een Amerikaanse universiteit, afdeling atoomonderzoek. Toen het brons geplaatst was, zijn het de verantwoordelijken daar die het de naam ‘atomic piece’ hebben gegeven. Maar aan de basis zie ik die bescherming veel minder concreet.
Een grote indruk hebben ook de opwaarts gerichte sculpturen gemaakt, de totempalen of de ‘Glenkilncrosses’. Werden deze geconcipieerd in contrast met de liggende figuren?
Zij komen misschien wel voort uit dit contrast. Aanvankelijk maakte ik dunne opstaande figuren waarin een bepaald opwaarts ritme werd herhaald in contrast met het tragere ritme van de liggende figuren. Maar de oorsprong van deze zogenaamde totempalen ligt in Milaan. Ik had de opdracht gekregen om een beeld te maken voor de binnenplaats van het Olivetti-gebouw. Samen met de architect prospecteerde ik de plaats en ik werd geboeid door een lange smalle populier die achter het gebouw stond. Ik vond dit zulk een prettig contrast met de horizontale