de voorzitter van de Algemene Vergadering der Verenigde Naties, de Italiaan Fanfani, waarin Hanoi verklaarde te willen onderhandelen zonder dat de troepen der Verenigde Staten eerst uit Zuid-Vietnam zouden moeten worden teruggetrokken; deze brief zou overgebracht zijn door de oud-burgemeester van Florence, La Pira, die hem tijdens een gesprek met Ho Tsi-Minh zou hebben ontvangen. Nadat dit door Washington was bekend gemaakt, volgde prompt een ontkenning vanuit Hanoi. Wat is er waar in dit hele verhaal? Indien er inderdaad een serieuze poging tot onderhandelen is gedaan, waar is dan de fout gemaakt? Had Washington de bombardementen op Noord-Vietnam onmiddellijk moeten stopzetten toen het op de hoogte werd gebracht door Fanfani? In mei 1965 heeft Johnson een pauze in de bombardementen ingelast met de bedoeling om na te gaan of Hanoi bereid was te onderhandelen, maar er kwam geen reactie. Had Washington de Noord-Vietnamese poging nog niet moeten publiceren? Nog niet zolang geleden is aan de regering van de Verenigde Staten verweten, dat nu pas bekend werd, dat anderhalf jaar geleden sprake was geweest van een poging van Hanoi om besprekingen te voeren. Intussen is mede door deze affaire de positie van Fanfani in de Italiaanse regering blijkbaar zo verzwakt, dat hij als minister van buitenlandse zaken is afgetreden.
Paus Paulus, die reeds tijdens zijn opzienbarende bezoek aan de Verenigde Naties een oproep tot de vrede had gedaan, drong nu aan op een bestand rond Kerstmis in de hoop, dat hieruit onderhandelingen en tenslotte vrede zouden voortkomen. Zowel de secretaris-generaal der Verenigde Naties, Oe Thant, als president Johnson ondersteunden het Pauselijk initiatief, maar van Chinese zijde werd alles bestempeld als een truc om zich te kunnen voorbereiden op een des te heviger voortzetting van de oorlog en ook Hanoi reageerde afwijzend.
Vervolgens stelde de Vietcong voor om in de Kerstnacht gedurende 18 uren alle vijandelijkheden te staken om de militairen de gelegenheid te geven de kerkdiensten bij te wonen. Noch Saigon noch Washington wilden hierop ingaan, maar zij kwamen wel met de mededeling dat de Zuid-Vietnamese en Amerikaanse legers een bestand van 30 uren tegen de Vietcong in acht zouden nemen. Is men zo bang om een zo voorname kwestie te bespreken met een instantie die men de iure niet erkent, maar waarmee men de facto in een hevige strijd is verwikkeld?
Niet alleen namen beide partijen dit niet afgesproken bestand in acht, maar ook staakten de Verenigde Staten gedurende deze periode hun luchtbombardementen op het Noorden. Opmerkelijk is, dat na afloop van het bestand deze luchtaanvallen niet werden hervat; er werd medegedeeld, dat dit geen gevolg was van de weersomstandigheden - integendeel - maar er werd niet gezegd wat dan wel de bedoeling was. Deze werd echter spoedig iets duidelijker. Zowel het Vaticaan als de regering te Washington spannen zich tot het uiterste in om te komen tot besprekingen. Vice-president Humphrey, de vertegenwoordiger der Verenigde Staten in de Verenigde Naties, Goldberg, de reizende ambassadeur Harriman reisden rond nieuwjaar de wereld door om overal de bedoelingen van Washington te verduidelijken en te proberen wegen te vinden om tot onderhandelingen te komen en verdere uitbreiding van de oorlog te voorkomen.