lijke ontmoeting met de Amerikaanse president, om in Parijs al terstond van de hoge toren te gaan blazen, daar Eisenhower dan onmiddellijk zijn bezoek in juni aan Moskou zou afzeggen. Zelfs meent men, dat de S.U. zal willen wachten tot de presidentsverkiezingen in de V. St. achter de rug zijn, in de veronderstelling, dat het met de opvolger van Eisenhower misschien makkelijker zal zijn om zaken te doen. Dat er een gradueel verschil zal zijn in de buitenlandse politiek der V. St. bij een ev. democratische overwinning, is wel aannemelijk.
De bi-laterale besprekingen tussen de verschillende politici ter voorbereiding van de topconferentie zijn ook in april voortgezet. Over de reis van Chroestsjef naar Parijs spraken wij reeds in het overzicht van verleden maand. Hij is hier erg kalm geweest; fel was hij slechts, als hij het had over Adenauer; als hij geprobeerd heeft de Gaulle los te maken van W.-Duitsland, is hem dit mislukt. Beiden waren het erover eens, dat Frankrijk nooit meer het slachtoffer mag worden van een Duitse aanval, maar terwijl Chroestsjef dit wil bereiken door een Frans-Russische samenwerking, ziet de Gaulle 'n sterk W. Duitsland, nauw verbonden met Frankrijk, de enige kans om de vrede in Europa te bewaren.
Enkele dagen na het vertrek van Chroestsjef uit Parijs vertrok de Gaulle naar Londen voor een officieel bezoek. Alhoewel hij daar optrad als Frans staatshoofd en niet als regeringsleider, zijn beide functies in zijn persoon zo nauw verenigd, dat ook bij deze gelegenheden belangrijke zaken zijn besproken. Zo heeft de Franse president in zijn grote rede voor een gecombineerde vergadering van Hoger en Lager Huis in Westminster Hall het voorstel gedaan om alle kernbomvoorraden te vernietigen en verklaard, dat Frankrijk zou afzien van verdere proefontploffingen als ook de andere mogendheden dit zouden doen; hij zwaaide Macmillan alle lof toe voor het initiatief, dat deze genomen heeft tot de a.s. topconferentie en deed een ernstig beroep op Engeland om tot een nauwere samenwerking met Frankrijk te komen. Juist de verhouding van Engeland tot Europa baart grote zorgen; dit kwam nog eens tot uiting tijdens de gesprekken, die Macmillan te Camp David voerde met, Eisenhower op 26 maart e.v. Tijdens deze besprekingen zou hij de Amerikaanse president gewaarschuwd hebben, dat de steun van de V. St. aan de EEG zou kunnen leiden tot de verdeling van Europa in twee economische, politieke en militaire blokken. Wel verklaarde Macmillan, toen hij 31 maart uit Washington terugkeerde, dat Engeland steeds voorstander is geweest van een verenigd Europa, maar in de praktijk is te vaak anders gebleken dan dat op zijn woorden onvoorwaardelijk kan worden gebouwd. Speciaal de plannen om binnen de EEG de verlaging van de douane-tarieven te bespoedigen en de duidelijk gebleken sympathie van de V. St. voor de EEG heeft Macmillan verleid tot zijn waarschuwing, die - ondanks Macmillans officiële démenti - in Europa zeer hoog is opgenomen.
Na eerst naar Canada te zijn geweest heeft de Gaulle op 22 april zijn persoonlijk bezoek aan Eisenhower gebracht. In verschillende redevoeringen, o.a. een magistrale rede voor het Congres, zette hij zijn opvattingen uiteen over de topconferentie en Algerijë. T.a.v. het laatste zei hij met nadruk te zullen vasthouden aan de politiek van zelfbeschikking voor de Algerijnen. Volgens een gemeenschappelijke verklaring zijn beide presidenten eensgezind over hun houding op de topconferentie. Betekent dit, dat de V. St. hebben toegegeven, dat in Parijs niet op de eerste plaats Berlijn en Duitsland aan de orde zullen zijn maar de ontwapening? Rusland denkt hier anders over en blijft Berlijn als voornaamste agendapunt beschouwen. In een nadere verklaring zei de Gaulle,