België
Sloeg men in november een krant open, dan trof men er vaak de hoofding ‘de politieke toestand’ aan wat gewoonlijk een teken van politieke crisis is. De regering leek zelfs even de val nabij, en het ergste werd allicht slechts vermeden om de positie van dhr. De Schryver in Kongo niet te ondermijnen.
Naar het woord van C.V.P.-voorzitter Lefèvre heerst er een gezagscrisis. Men kan niet zeggen dat de regering nog ‘regeerde’. De invloed liet zich gevoelen van de maneuvers der liberalen die alle betwiste punten liefst op de lange baan schuiven. Zo blijven een reeks belangrijke en dringende vraagstukken - dhr. Eyskens noemde ze ‘politieke hypotheken’ die op het land rusten - almaar onopgelost: de sanering van de ziekteverzekering, het gewaarborgd weekloon, de repressiewetgeving, de taalwetgeving, de kieswethervorming en zetelaanpassing. Daardoor is de regering aan het schipperen geraakt en de opinie voelt dat aan.
Algemeen werd er geklaagd, dat dhr. Eyskens de zaken onvoldoende in de hand hield. Een Brussels weekblad ging zover, te beweren, dat in feite sedert enkele weken tal van taken die normaal tot de bevoegdheid van de Eerste-minister behoren, vervuld werden door de voorzitter van de C.V.P..... Maar het is natuurlijk waar, dat dhr. Eyskens het met zijn coalitie niet onder de markt heeft. De liberale ministers zijn weliswaar loyaal: dit bleek o.m. uit hun houding op het Liberaal Congres van 7 en 8 november waar zij bepaalde demagogische, tegen de C.V.P. gerichte beweringen de kop indrukten. Maar behalve die ministers, zijn de liberalen niet warm meer voor de regering. De wijze waarop voorgesteld wordt, de politieke hypotheken te lichten, druist in tegen traditionele houdingen van de liberale partij; in C.V.P.-kringen wordt de kieswethervorming tegengewerkt; en dan is daar voornamelijk de verhoging van de taxe op de benzine, een zeer onpopulaire maatregel. Belastingverhoging is voor de liberalen zowat het ergste: en nu moesten ze zulk een verhoging dekken! Op hun Congres was een sterke verzetstendens daartegen merkbaar. Het verbeterde er niet op toen C.V.P.-voorzitter Lefèvre in de Kamer de ‘demagogen’ hekelde die van de regering wel verwezenlijkingen eisen, maar haar niet de middelen ertoe willen geven. Tenslotte onthielden drie liberalen zich bij de vertrouwensstemming op 26 november.
Aan deze stemming was een verklaring-Eyskens en een debat voorafgegaan, waarvan de bedoeling uit hoofde van de regeringsgezinde kringen zeker was, de regering een nieuwe impuls te geven, haar met een onmiddellijk programma te laten uitpakken, dat ze met vernieuwde energie kon gaan uitvoeren. Maar zeer veel nieuws bracht de verklaring niet; dit bleek duidelijk bij vergelijking met de fel-opgemerkte rede van C.V.P.-voorzitter Lefèvre waarin de toestand en de hangende vraagstukken zonder doekjes erom werden aangegeven en stoutmoedige oplossingen voorgesteld. Genoeg om een regering waar nog fut in zit, te enthousiasmeren, hetgeen klaarblijkelijk (veeleer dan kritiek) de bedoeling van de C.V.P.-voorzitter was. Of de regering echter nog op gang te krijgen is, is een andere vraag.
Minister Van Houtte haalde ondanks de ‘demagogen’ zijn slag inzake belastingen thuis. Dan nog waren het maar 1800 miljoen nieuwe inkomsten, waar er volgens de oorspronkelijke raming 3200 miljoen nodig waren om de begroting in evenwicht te krijgen. Toch werd ze in evenwicht ingediend, op een bedrag van niet minder dan 110,6 miljard (gewone begroting). In het geheel van de