heidsdienst, plus enkele punten voor de traditioneel niet-socialistische landbouw en middenstand. Alles samen leken deze resoluties te wijzen op een overwinning van de doctrinaire tendens-Renard. Deze tendens had op het congres, dat overigens in het teken stond van de socialistische verzoening, een aanzienlijke rol gespeeld. Toen ze echter een motie indiende, om iedere deelname aan de regering van een aanvaarding van het socialistisch programma afhankelijk te maken, werd ze netjes in de minderheid geplaatst. Na tussenkomst van partijvoorzitter Collard zelf, die beloofde in de eventualiteit het Congres te zullen raadplegen, werd die motie verworpen met 678 tegen 230 stemmen. De meeste waarnemers houden dan ook de ‘participationisten’ voor de reële overwinnaars van het congres.
Nochtans is er op dit ogenblik eigenlijk geen sprake van socialistische regeringsdeelname. De moeilijkheden tussen de coalitiepartners werden door een CVP-liberale geschillencommissie besproken en de Eerste-Minister verklaarde dat praktisch voor alle betwiste punten een oplossing werd gevonden; helemaal in orde leek de zaak eind september toch nog niet te zijn. Anderzijds verklaarde ACV-voorzitter Cool, de socialisten in de regering niet nodig te hebben, en aan Eyskens de voorkeur te geven. Aan Eyskens, omdat het ACV meer van hem verwacht.... Het ACV eist inderdaad de fiscale aanpassing, ingrijpen tegen de stijging der prijzen, een wetgeving op de fabriekssluiting; het heeft tegen 10 oktober een betoging te Brussel voor die punten aangekondigd. Tussen deze eisen en die van het ABVV is het parallellisme onmiskenbaar. Het socialistisch vakverbond vraagt bijeenroeping van een sociaal-economische conferentie met op de agenda: fiscale aanpassing, prijzenpolitiek, wetgeving op de fabriekssluiting, tewerkstellingspolitiek en gewaarborgd weekloon. Deze laatste twee punten behoren sinds lang tot de eisen van het ACV. Er komt dus klaarblijkelijk een algemene syndikale actie los, waarmee de regering terdege rekening zal moeten houden.
Hoever staat het intussen met de uitwerking van Eyskens' economische politiek? Het programmatiebureau werd samengesteld zonder socialisten. De begroting voor 1960, belast door uitgaven voor het schoolpact, door salarisaanpassing ingevolge de indexstijging, enz..... zal weer zwaar wegen en links en rechts wordt gevreesd voor fiscale maatregelen. Minister Van Houtte staat onbetwistbaar voor een lastig probleem, al werd de jongste lening met haar 6,5 miljard vers geld een werkelijke meevaller.
Einde september was er heel wat deining omdat de achterstallige gelden in uitvoering van het schoolpact niet uitgekeerd waren; het betreft hier nog sommen voor het verlopen schooljaar! De betaling leek echter imminent te zijn. Overigens vordert de opmaak van de uitvoeringsbesluiten van de schoolwet langzaam maar zeker, niet snel genoeg voor de geïnteresseerden, maar merkwaardig snel voor de verantwoordelijken die, in de schaduw, een buitengewone prestatie leveren.
Dit overzicht mag niet beëindigd worden zonder het afzwaaien te vermelden van duizenden miliciens, na 12 maanden diensttijd, op 26 september; aldus vervulde de regering een van haar voornaamste en lastigste beloften.
L. Deraedt