Fanfani profiteerde ervan zijn idee van een pact der Middellandse-Zee-landen te versterken. Zijn bezoek te Kaïro werd gevolgd door het bezoek van Castiella. Italië is de eerste westerse mogendheid, welke officieel de neutraliteit van Egypte heeft erkend (8 januari). Het kabinet-Fanfani is ondertussen gevallen, wij wachten dus de houding van Italië af.
Er zijn derhalve in de politiek van het Midden-Oosten nog vele onberekenbare factoren. Het zou zeker een grote overwinning der arabische beweging zijn wanneer Nasser en Kassem zouden samenwerken, vooral nu Moskou duidelijk zijn bedoelingen heeft bekend gemaakt. Doch dan zou Nasser zijn unie-ideaal of hegemonie moeten prijs geven, en het federatie-systeem als principe moeten aanvaarden, hetgeen voor hem zeker een nederlaag is of minstens een achteruitgang. Doch wellicht kiest hij het minste kwaad.
De toestand in Libanon zelf is ook moeilijk te bepalen. Het politiek evenwicht van twee ministers uit de oppositie, die hoofdzakelijk de buitenlandse politiek regelen, en van twee christelijke ministers, die meer de binnenlandse ordening in handen hebben, handhaaft voorlopig een zeer betrekkelijke rust. Behalve de dagelijkse vendetta's, wijzen de verschillende stakingen, het gevecht tussen het leger en de bevolking van Arsal, de aanval op drie monniken in de streek van Akkar (bij Tripoli), de kwestie van het onderwijs van het recht en de politieke wetenschappen in het arabisch, enz. op een toestand, welke onzeker blijft, des te meer daar er niet meer gesproken wordt over de inlevering der wapens door de bevolking. De grenzen zijn nog niet gesloten, en ofschoon er niet over geschreven wordt, weet eenieder dat de buitenlandse invloeden weer sterk aan het werk zijn.
Behalve het herstel van de orde heeft de regering de zware taak op zich genomen de basis te leggen voor een nieuwe administratieve- en sociale structuur, terwijl zij nog gebonden is aan een parlement van oudere vorm en dat praktisch het volk niet meer vertegenwoordigt. Weliswaar heeft de regering onder bepaalde voorwaarden volmacht gekregen om deze hervorming door te voeren, doch het is moeilijk een corrupt systeem gezond te maken, vooral wanneer er geen sociaal verantwoordelijkheidsgevoel bestaat. De vorige regeringen hebben met hun volmachten nooit iets in die richting kunnen bereiken.
De buitenlandse politiek heeft openlijk de richting van de V.A.R. gekozen, ofschoon Karame alle giften van Amerika, welke niet gering zijn, glimlachend in ontvangst neemt. Libanon heeft zich uitgeput in vriendschapsbetuigingen tegenover de V.A.R., ofschoon het onrecht steeds van de kant van Egypte en Syrië is gekomen. Het is pas na het bezoek van Karame aan Kaïro, dat Syrië en Egypte enigszins de rechten van Libanon beginnen te erkennen, ofschoon de transit door Syrië nog vele moeilijkheden kent.
De vier ministers ontplooien een enorme activiteit, doch soms te veel in ondergeschikte kwesties, terwijl de grote lijnen niet uitgetekend worden. Ofschoon er hevig tussen de ministers getwist wordt en er grote meningsverschillen bestaan (zij vertegenwoordigen twee totaal uiteenlopende richtingen) zijn zij toch bereid hun zware taak voort te zetten en hebben, na bittere ondervindingen besloten gezamenlijk de besluiten te nemen. Er blijft echter één groot gemis, waarvan de gevolgen zich meer en meer laten gevoelen en dat reeds sterk bekritiseerd wordt n.l. het feit, dat sinds 15 oktober de regering er niet in geslaagd is een vaste principiële politiek te bepalen. Men lost na lange discussies de kwesties op zonder terug te grijpen naar de princiepen.