Intussen is de Gaulle op 21 december met overweldigende meerderheid tot president gekozen. Zijn ambtsperiode begint op 8 januari, maar hij schijnt niet tot die datum te willen wachten met de vorming van een regering. Niet Soustelle maar de tegenwoordige minister van justitie en de ontwerper van de nieuwe Franse grondwet, Michel Debré, zou premier worden.
Op de Nato-conferentie is binnenskamers ook over Cyprus gesproken. Voor het eerst na 3 jaren had er een direct - zij het informeel - contact plaats tussen de ministers van buitenlandse zaken der drie bij de kwestie betrokken landen. Het overleg zal langs diplomatieke weg worden voortgezet. Er wordt al gewaarschuwd tegen al te groot optimisme.
In het Midden-Oosten blijft het gisten. Premier Kassim wordt in Irak uit angst voor nauwere aansluiting bij de V.A.R. steeds meer in de armen van Rusland gedreven. Zijn bedoeling om een strikt neutrale houding aan te nemen was gezien de grote economische betekenis van zijn land niet te verwezenlijken; de communistische partij profiteert van zijn afkeer van Nasser en versterkt haar positie.
Nasser krijgt in eigen land ook steeds meer moeilijkheden met de communisten. Vooral in het Syrische deel wordt een heftige campagne tegen hen gevoerd; zij worden ervan beschuldigd de federatie van begin 1958 ongedaan te willen maken. Ook waren er berichten over een optreden van de Egyptische regering tegen de ondergrondse communistische activiteit in Cairo. Dit belette Nasser echter niet met de S.U. een akkoord aan te gaan, waarbij de laatste 400 miljoen roebel aan Egypte leent voor de bouw van de Assoeandam. Het is goed, dat de W.-Duitse financiële wereld zich voor dit project interesseert en het zou nog veel beter zijn, wanneer men erin zou slagen de nog bestaande geschillen tussen Engeland en Egypte uit de weg te ruimen, waartoe de president der Wereldbank, Black, nu een poging doet. Misschien kan men zo verhinderen dat Nasser zich economisch te sterk bindt aan Moskou en mogelijk kan men zo ook nog steun geven aan de anti-communistische elementen in Irak.
De vrees voor te grote communistische invloed in de Afrikaans-Aziatische gebieden kwam ook tot uiting op de vergadering van economen uit deze landen te Cairo; er werd bezwaar gemaakt tegen Rusland als volwaardig lid van de conferentie. In deze kringen begint men te merken, dat er bijbedoelingen zijn bij de Russische hulp aan onderontwikkelde gebieden. Dit is nog niet helemaal duidelijk voor de politici, die aanwezig waren op de op initiatief van dr. Nkroemah te Accra bijeengekomen pan-Afrikaanse conferentie. Hier bleek de meerderheid niets te voelen voor een Gandhiaans geweldloos verzet tegen het kolonialisme en wenste men nog niet in te zien, dat het imperialisme, zoals Nkroemah zei, ook van een andere zijde dreigt.
Er kwamen herhaalde berichten over opstanden in communistisch China; deze zouden voornamelijk het gevolg zijn van de plannen tot strikte doorvoering van het commune-stelsel op het platteland en in de steden. Tenslotte werd bekend gemaakt, dat Mao het leiderschap van de Chinese Volksrepubliek zou neerleggen, maar voorzitter blijft van het Centrale Comité der communistische partij. De invoering der communes zal minstens vertraagd worden. Of dit aftreden van Mao ook samenhangt met de Russisch-Chinese verhouding is in het W. niet bekend. Chroestsjef, die Serov als hoofd van de geheime politie ontsloeg en Boelganin schuld liet bekennen als lid van de anti-partijgroep, was het met het commune-plan niet eens.
J. Oomes