Ten aanzien van punt 2 blijkt dat de plicht jegens de evennaaste vooraf moet gaan aan de uitoefening van iemands rechten. We vinden hier niet alleen de rechten van de mens, maar ook de plichten die ten opzichte van de evennaaste moeten worden vervuld; plichten die de prioriteit hebben boven de rechten.
Een andere grondregel, waaruit wel duidelijk blijkt dat het gehele Capricorn-Document doortrokken is van het grote beginsel der verantwoordelijkheid, zien we in het bovengenoemde laatste punt betreffende het stemrecht. De idee wordt verworpen dat eenieder, zonder enige kwalificatie, kan stemmen. Een van de Kenyaanse gedelegeerden bracht in dit verband een Kikuyu-spreekwoord naar voren in de vergadering, dat inhield: dat ouders aan hun kinderen geen scherpe messen geven om te spelen. Evenzo mag het stemrecht geen speelgoed zijn voor onervaren en onbekwame mensen, want men vergete niet dat dit stemrecht de scherpst snijdende kant is van een moderne democratie. Een dergelijk stembeginsel wordt gehuldigd, omdat men zich terdege realiseert dat het uitbrengen van een stem een van de hoogste verantwoordelijkheden is, die aan een burger kan worden opgelegd. Daarom wil men niet direct een algemeen kiesrecht invoeren. Anderzijds wil men het kiesrecht toch op een zodanige brede basis bouwen, dat eigendom en macht niet direct samen kunnen vallen. Door uit te gaan van een soort selectief kiesrecht, waarop men in het begin wel enige uitzondering zal toestaan, hoopt men de juiste democratische basis te leggen. Verder wil men dan aan allen dusdanige rechten toekennen dat ieder gelijk is voor de wet, ieder in Overheidsdienst en andere instellingen kan treden en het recht heeft op wettelijke bescherming tegen elke aantasting van deze rechten.
In Salima nu is aangenomen dat, zodra de Capricorn-gebieden volledig zelfbestuur zullen bezitten, de vorengenoemde grondslagen de basis-beginselen zullen zijn die in de nieuwe Grondwetten van ieder dier gebieden zal worden vastgelegd. De Regeringen zullen er t.z.t. zorg voor dragen dat geen enkel wettelijk of administratief besluit daartegen in zal druisen. Men erkent inmiddels wel dat de uiteindelijke realisering van dit alles nog wel enige tijd zal vragen, en dat voorzichtigheid moet worden betracht, vooral in verband met een te snelle uitvoering, maar dit alles neemt niet weg, dat met behulp van de Capricorn Society krachtig verder zal gestreefd worden naar de bovengenoemde uiteindelijke doeleinden.
Naast de discussie over de grondslagen, werden op deze bijeenkomst ook nog enkele andere belangrijke zaken besproken, waarvan wel de voornaamste waren: de houding ten opzichte van het land, de arbeid, het onderwijs en de immigratie.
Dit zijn dan in korte trekken de grondslagen en hervormingen die in Salima zijn geaccepteerd. De Capricorn African Society zal nu trachten dit document om te zetten in een aantal wetten, waarmede men dan een steekproef wil beginnen. Het eerste gebied waar men dit in toepassing zal brengen is Kenya, waar CAS het in de herfst van dit jaar wil gebruiken als politieke interventie. Daar CAS zelf niet direct in de politiek kan treden, zal zij door middel van een zogenaamde Capricorn-Associatie de mogelijk wettelijke overeenkomst toevertrouwen aan een bestaande politieke partij of, indien het wetsontwerp voor geen enkel der bestaande partijen acceptabel is, zal het in het programma worden opgenomen van een hiervoor speciaal op te richten nieuwe partij.
Uit het voorgaande blijkt dat de taak van CAS eigenlijk vergeleken kan worden met die van een groep architecten en andere deskundigen, die men nodig