Binnenlandse Kroniek
Gesprekken over het socialisme te Klemskerke en Pont à Lesse
door Dr E. De Jonghe
‘IK hoop dat diegenen die hier aanwezig zijn geweest en hieronder zijn er die niet behoren tot de Nederlandse of de Belgische socialistische partij, geen unfair gebruik zullen maken van wat zij hier hoorden. Het is gemakkelijker er de aandacht op te vestigen hoe verdeeld wij socialisten zijn over de vragen die wij hebben besproken. Het is beter te pogen op een opbouwende wijze hierover na te denken’.
Aldus besloot Evert Vermeer, voorzitter van de Nederlandse Partij van de Arbeid, de Vlaams-Nederlandse studiedagen over godsdienst en socialisme, welke op 24 en 25 September te Klemskerke plaats hadden. Ze waren georganiseerd door het Vlaams socialistisch tijdschrift ‘Socialistische Standpunten’ en het Nederlands tijdschrift ‘Socialisme en Democratie’.
In de geest van belangstellende toehoorder, doch zonder illusies willen wij hier de aandacht vestigen niet alleen op dat studie-weekend te Klemskerke, maar ook op het gelijkaardig weekend dat op 1 en 2 October te Pont à Lesse werd gehouden op initiatief van het Franstalig tijdschrift ‘Socialisme’.
Het thema van deze studiedagen was de verhouding tussen het socialisme en de godsdienst. In het geheel hebben ongeveer 250 deelnemers een paar dagen opgeofferd om over deze verhouding te horen spreken, om vragen te stellen en hun bijdrage te leveren tot het debat. Onder de vooraanstaanden noteerden wij te Klemskerke Minister Spinoy, de volksvertegenwoordigers Fayat, Debunne en Chalmet, en van Nederlandse zijde een sterke delegatie van de Partij van de Arbeid, waaronder een tiental vertegenwoordigers van de Katholieke Werkgemeenschap dezer partij. Te Pont à Lesse waren o.a. de Ministers Troclet en Vermeylen aanwezig, evenals oud-Minister De Smaele, enige universiteitsprofessoren en volksvertegenwoordigers. Opmerkenswaardig is ook het feit dat enkele protestantse dominees, die in België werkzaam zijn, voor deze weekends grote belangstelling toonden en dat zij resoluut de zijde van het socialisme kozen, al stemden ze niet in met de anti-godsdienstige stellingen van sommige sprekers.
We zullen eerst in het kort de inhoud weergeven van de voornaamste inleidingen.
Dominee Ruitenberg, bestuurslid van de Partij van de Arbeid, handelde vooral over de verhouding protestantisme en socialisme in Nederland. Zijn inleiding gaf een overzicht van de krachten in het Nederlands protestantisme die gewerkt hebben in de richting van het socialisme. Zijn exposé had voornamelijk een historisch karakter, en was vooral belangwekkend voor de Belgische toehoorders, omdat deze hierdoor in contact werden gebracht met verhoudingen die zij in hun land niet kennen. Wij hebben de cijfers genoteerd welke Domi-