500 bisschoppen, die voor de heiligverklaring van Pius X naar Rome waren gekomen, hield Hij een belangrijke toespraak. Hij wees er op dat het leergezag in de Kerk uitsluitend berust bij de Paus en de bisschoppen, dat de waakzaamheid van de bisschoppen zich ook dient uit te strekken tot de theologieprofessoren, die van hen hun vertrouwensvolle opdracht ontvingen, dat ook leken, mannen en vrouwen, door de Kerk kunnen geroepen worden om mede te helpen bij de verdediging van het Geloof, maar dat voor ‘lekentheologen’, die zich zouden beroepen op een charisma om op te treden zonder de goedkeuring en buiten het toezicht van het Leergezag, nooit plaats is geweest in de Kerk en ook nooit plaats zal zijn.
Het is met dit Leergezag dat het Nederlands Episcopaat opgetreden is bij het uitvaardigen op 1 Mei van een mandement over ‘De Katholiek in het openbaar leven van deze tijd’. In enkele dagen waren meer dan 300.000 exemplaren van deze brochure verspreid. Ook in het buitenland - hoewel de verhoudingen in ieder land verschillend zijn - heeft deze gezaghebbende stellingname grote indruk gemaakt.
Uit Italië, langs Duitsland om, hebben in Nederland eerst de Franciskanen, vervolgens ook anderen, een nieuwe preekmethode, de zg. twee preekstoelgesprekken, ingevoerd om in een meer aantrekkelijke vorm geloofsmoeilijkheden zoals deze onder het volk besproken worden, te beantwoorden. De toekomst zal uitwijzen of deze vorm vruchtbaar is en aan de bedoeling zal beantwoorden.
In België heeft Kardinaal van Roey, ter gelegenheid van het Congres van het katholiek middelbaar onderwijs, een plechtig beroep gedaan op de nieuwe socialistische en liberale bewindvoerders. Hij vroeg dezen in een geest van rechtvaardigheid en verdraagzaamheid de staatssubsidiëring van het katholiek middelbaar onderwijs, door de voorgaande katholieke Minister Harmel in de wet vastgelegd, ongewijzigd te handhaven.
Tot een prachtige manifestatie van echt christelijke gezindheid is uitgegroeid de bedevaart naar O.L. Vrouw van Edegem (bij Antwerpen) van de Anti-Haat Liga. Zij groepeert gemeenschappelijk Vlamingen, die tijdens de oorlog te lijden hadden van de bezettende macht, en Vlamingen, die na de oorlog getroffen werden door een vaak in het wild slaande repressie.
Uit Frankrijk valt vooral te melden de Vergadering van het voltallig Frans episcopaat van 26 tot 28 April. Een dergelijke bijeenkomst werd voor de eerste maal gehouden in 1906, voor de tweede maal in 1951. Zes kardinalen, 17 aartsbisschoppen en 87 bisschoppen namen er deze keer aan deel. De laatste dag werd een leerstellige Verklaring gepubliceerd o.a. aangaande het sociaal probleem. De misbruiken van het moderne kapitalisme worden er onomwonden in aangeklaagd en het systeem met name veroordeeld. Met nadruk wordt er op gewezen dat de Kerk steeds geweigerd heeft zich bij een anti-communistische politiek aan te sluiten welke de sociale ongerechtigheden zou ontkennen, hoewel juist deze onrechtvaardige toestanden de werkelijke oorzaken van het communisme zijn. Anderzijds verwerpt het episcopaat de klassestrijd en richt een dringende oproep tot geestelijken en gelovigen om de ontkerstende massa met echt apostolische geest te gemoet te treden. De ‘priesters van de arbeidersmissie’ zijn bestemd voor de arbeidersbevolking; maar ook de andere van de Kerk vervreemde milieu's, zoals de plattelandsbevolking in vele streken, mogen niet verwaarloosd worden.
De Duitse Bondsrepubliek heeft een ambassadeur benoemd bij de H. Stoel.