heel Frankrijk met dit geval heeft meegeleefd. De menigte verdrong zich letterlijk om van het drama getuige te kunnen zijn en een week lang werd over niets anders gesproken. Er ging als het ware een huivering door de ingewanden van het Franse volk, terwijl het in angstige spanning het verloop volgde van dit drama, dat in een andere tijd waarschijnlijk nooit buiten de eigen, kleine familiekring bekend zou zijn geworden. Onmiddellijk na de dood van de jonge arbeider barstten de opgewonden protesten van alle kanten los. De gehele medische stand werd aangevallen, de nationale gezondheidsdienst werd hevig becritiseerd, iedereen had de mond vol over de arbeidstoestanden en het leek wel of het lot van de gehele wereld op het spel stond.
Nauwelijks was de opwinding over de affaire Marius Bernard wat bedaard of het proces van Oradour bracht de gemoederen heftig in beweging, hoewel slechts weinigen in staat waren zich een gefundeerd oordeel te vormen over deze zeer smartelijke en buitengewoon gecompliceerde aangelegenheid. En onmiddellijk nadat de vonnissen waren geveld en de gevolgen bekend geworden, barstte de zaak Finaly los; het geval van de twee Joodse kinderen, die door de directrice van een katholiek liefdewerk waren aangenomen en die, nadat het gerecht had beslist dat ze, bij ontstentenis van de ouders, aan andere familieleden moesten worden afgestaan, onvindbaar bleken te zijn.
Het behoeft geen betoog, dat de zaak Finaly heel wat minder belangrijk is dan het proces van Oradour. Maar toch heeft die nieuwe ‘affaire’ een dergelijke opwinding veroorzaakt en soortgelijke hartstochten ontketend. Het publiek wil in geen van beide gevallen luisteren naar een rustige uiteenzetting, maar laat zich door gevoelens, die men in een dergelijke hevigheid niet meer mogelijk zou hebben geacht, meeslepen tot massale, collectieve reacties op gebeurtenissen, waaraan het in andere tijden stilzwijgend voorbij zou zijn gegaan.
Zoals het proces van Oradour de Limousin en de Elzas tegen elkaar in het harnas heeft gejaagd, zo dreigt de zaak Finaly het Baskenland van de rest van Frankrijk te isoleren. De bevolking laat zich meeslepen door een stroom van opgewonden gevoelens, waardoor het land op ongehoorde wijze innerlijk wordt verdeeld. Tegenstellingen, die al lang niet meer schenen te bestaan, vertonen zich weer in al hun scherpte en Frankrijk valt weer in provincies uiteen.
Wij staan hier voor een merkwaardig verschijnsel. Aan de ene kant verdwijnt de nationale eensgezindheid plotseling achter de provinciale. Aan de andere kant worden, als gevolg van gemoedsbewegingen naar aanleiding van min of meer ernstige voorvallen, bepaalde kwesties dermate opgeblazen, dat tenslotte alle problemen en gewetensvragen er bij worden betrokken.
Is het mogelijk daarvoor een verklaring te geven en, bijvoorbeeld, een antwoord te geven op de vraag, hoe het kan gebeuren, dat bij een gemengd bericht of een rechtszaak van beperkte omvang terstond allerlei kwesties aan de orde komen, die er niets mee te maken hebben, zodat het geval al spoedig uitdijt tot iets zo geweldigs, dat heel het menselijk bestaan er mee gemoeid schijnt?
Hierbij mag niet worden vergeten, dat er ernstig over wordt geklaagd, dat het Parijse publiek volkomen onverschillig blijft tegenover de grote problemen waarvoor Frankrijk zich geplaatst ziet. Het Franse publiek bekommert zich weinig om belangrijke kwesties als de Kolen- en Staal-Gemeenschap, de verkiezingen, het Europees leger, Indo-China en Noord Afrika. Maar dat zelfde publiek windt zich op over de zaak Finaly, het proces van Oradour en het geval Marius Renard alsof Frankrijks hoogste belangen daarbij op het spel zouden staan. Dit is een toestand, die waarlijk paradoxaal moet heten!
Waarschijnlijk vindt het publiek, dat de problemen, die er werkelijk op aankomen, in al te ingewikkelde en onbegrijpelijke juridische en politieke termen worden gesteld en gaat het daardoor die problemen zien als abstracties, die in het geheel niet tot het gevoel spreken. Het gevolg daarvan is, dat de reële problemen de indruk maken slechts fictieve problemen te zijn, waarbij dan nog komt, dat ze dermate internationaal