Politiek Overzicht
Internationaal
GEEN middel laat de Sovjet-Unie onbeproefd om de ‘koude oorlog’ op alle fronten voort te zetten. Om de satellietstaten in bedwang te houden werden de onbetrouwbare elementen, zoals in Roemenië Anna Pauker, weggezuiverd. In Hongarije werd de niet-communistische premier, Dobi, door de in Rusland opgeleide Mathias Rakosi vervangen. De ‘onbetrouwbare’ grensbevolking van Tsjecho-Slowakije werd met achterlating van have en goed over het binnenland verspreid. De marionetten-regering van Oost-Duitsland kondigde een nieuwe fase aan, waarin de jeugd verplicht wordt tot krijgsdienst en de overgang naar een echte ‘volksdemocratie’ voorbereid wordt. Tot grote overlast van West-Duitsland ontvluchten dagelijks honderden het paradijs achter het IJzeren Gordijn.
Om West-Duitsland buiten de West-Europese gemeenschap te houden werd telkens opnieuw de ‘hereniging’ van geheel Duitsland naar voren geschoven. De in Augustus jl. overleden socialistenleider, Kurt Schumacher, was voor deze voorspiegeling niet ongevoelig; niet onwaarschijnlijk ook gedreven door zijn ressentiment tegen kanselier Adenauer, wiens persoon en partij hij hartgrondig verfoeide. Nochtans kon hij de behandeling der Bonner Verdragen in de Bondsdag niet tegenhouden, wier eindratificatie begin October kan verwacht worden. Het antwoord op de zesde nota der ‘Grote Drie’ omtrent vrije verkiezingen in geheel Duitsland was dan ook meer geschikt om de onpolitieke Duitsers op te winden dan om deze mogendheden te misleiden. In dezelfde maand, waarin de Bonner-verdragen aan de orde kwamen, in October, zou men eerst een regering over geheel Duitsland instellen en daarna een commissie, uitsluitend uit Duitsers bestaande, belasten met het onderzoek naar de mogelijkheid van vrije verkiezingen. Voor de zoveelste maal moesten de Grote Drie dit doorzichtig spel afwijzen.
In October ook komt het 19de communistische partijcongres bijeen om zich te reorganiseren. De opkomende ster, de 50-jarige Malenkov, zal er, in plaats van Stalin, het rapport over het verleden en over de toekomstplannen uitbrengen.
De Sovjet-bedrijvigheid beperkt zich niet tot het westen, ook het verre Oosten wordt zoveel mogelijk in de invloedssfeer van Moskou betrokken. ‘De broederlijke onbaatzuchtige hulp’, zoals een lid van de Chinese delegatie naar het Kremlin het uitdrukte, die de Chinezen aan het Koreaanse front ten deel valt, is nog geen afdoend bewijs. Maar wel het feit, dat de vriendschappelijke verhouding in het verdrag van 1950 tussen Peking en Moskou vastgelegd, door nieuwe besprekingen zal verstevigd worden. Met groot ceremonieel werd de Chinese minister-president en minister van buitenlandse zaken. Chou En Lai en zijn uitgebreid gevolg in de Russische hoofdstad ontvangen. De Chinese president Mao koestert de wens, dat de beloften in dat verdrag afgelegd om Port Arthur te ontruimen en de Mandsjoerijse spoorwegen vrij te geven nog in de loop van dit jaar zullen nagekomen worden.
In zijn kwaliteit van republikeins candidaat voor het presidentschap heeft generaal Eisenhower op de bovenvermelde feiten gereageerd met de woorden: ‘Onze regering moet met koude beslistheid aan het Kremlin zeggen, dat wij nooit de minste bestendigheid zullen erkennen van Ruslands positie in Oost-Europa en Azië’.
Het bolwerk tegen de Russische agressie opgericht, de Nato, scheen een ogenblik scheuren te tonen. Frankrijk klaagde, dat de in het vooruitzicht gestelde Amerikaanse hulpverlening verre bij het beloofde ten achter bleef. Churchill riep in het Engelse Lagerhuis uit, dat het defensie-program niet zonder economische steun kon uitgevoerd worden en de Belgische regering, gewaarschuwd door jeugdige muiters en bedreigd door politieke stakingen, verminderde de tweejarige diensttijd tot 20 maanden. Van gezaghebbende zijde werd echter verklaard, dat deze uitingen geen gewicht in de