het bereid was zulk herstel over enkele maanden mogelijk te maken. De ergste tegenval was echter het geheime besluit van 3 Maart door de deelstaten genomen en enige tijd later gepubliceerd. Aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon werd meegedeeld, dat de B.F.O. met algemene stemmen aanvaard had, dat de republikeinse regering naar Djocja en naaste omgeving zou terugkeren en dat de Rondetafelconferentie zou geschieden met de bijstand van de U.N.C.I.
In de V.R. trachtte Canada de moeilijkheid te overbruggen met een voorstel waarbij de U.N.C.I. behulpzaam zou moeten zijn bij het bereiken van een overeenstemming tussen partijen 'betreffende het tijdstip waarop en de omstandigheden waaronder' de voorgestelde conferentie zou kunnen worden gehouden. Dr. van Royen kon, omdat in het voorstel gezwegen werd over het herstel der republikeinse regering in Djocja, namens zijn regering hiermee instemmen. Dit was 11 Maart. Ruim een week later, 23 Maart, kwam de Canadese resolutie in stemming. Zij was intussen, onder Amerikaanse druk, ten nadele van Nederland gewijzigd. De V. St. stonden er op, dat de gehele resolutie van 28 Jan. - dus het staken van het vuren en de terugkeer naar Djocja inbegrepen - zou worden uitgevoerd en wist met 8 stemmen voor en 3 onthoudingen de aldus gewijzigde Canadese resolutie er door te krijgen. Daarna riep de U.N.C.I. tegen 30 Maart de partijen ter voor-bespreking te Batavia onder haar auspiciën bijeen.
Gelijk alle andere data, hetzij door Nederland, hetzij door de V.R. voor de verwezenlijking van verschillende plannen vastgelegd, blijkt ook 30 Maart voorbarig aangewezen te zijn. Want de Nederlandse regering kwam eerst op 29 Maart, na een voorlopige verklaring, met een definitieve aanvaarding van de voor-conferentie voor de dag. Ook op deze bijeenkomst zal Dr. van Royen de spits moeten afbijten. Want ook voor de preliminaire bijeenkomst heeft de regering-Drees enig voorbehoud gemaakt.
Over de toekomstige status van West-Indië is een wetsontwerp in voorbereiding, waarbij in plaats van door een gouverneur de regering zal worden uitgeoefend door een landsregent en een aan de Staten verantwoordelijke regeringsraad. Advies op dit voorstel zal uitgebracht worden door de Staten, die op 17 Maart verkozen zijn. Het belang van deze verkiezingen was voor de katholieken van zoveel gewicht, dat de nieuw benoemde apostolisch Vicaris, Mgr. van der Veen Zeppenfeldt zijn gelovigen gewaarschuwd heeft tegen de 'Democratische Partij' die bewijzen te over heeft gegeven, dat zij een gevaar is voor het waarachtig welzijn van ons katholiek volk.' Evenmin kon Z. Exc. de 'Nationale Volkspartij' van Mr Dr M.F. da Costa Gomez, die van oorsprong katholiek is, goedkeuren, omdat hij de onkatholieke princiepen van de eerstgenoemde partij had overgenomen. De uitslag der stemming was niettemin een nederlaag voor de Kath. Volkspartij, die op Curacao slechts één zetel haalde, terwijl de partij van Gomez er vier kreeg. Dat op dit eiland de 37.688 stemgerechtigden, bijna allen katholiek, zich over vier partijen verdelen, wijst er op, dat het zakelijk element bij het persoonlijke achter staat, en dat het opperste geestelijk gezag er niet die volgzaamheid vindt, waarop we hier te lande groot gaan. Wellicht, dat de nabijheid der Zuid-Amerikaanse staten besmettend op deze bevolking werkt.
11-4-49 K.J.D.