Staatsburgerlijke en nationale opvoeding in Zwitserland
In ons artikel 'Staatsburgerlijke en nationale opvoeding in Zwitserland' (K.C.T. Streven, Jan. '48, blz. 362-377) hebben twee bladzijden, gewijd aan de 'godsdienstvrede', een aantal critieken uitgelokt (K.C.T. Streven, Oct. '48, blz. 71-79), waarin de schrijver aantoont: 1o dat de gemengde scholen, waarover wij een ogenblik gewaagd hebben, niet met het katholiek ideaal overeenstemmen, dat door Pius XI in de encycliek Divini Magistri wordt omschreven; wat door ons natuurlijk niet wordt betwist; 2o dat sinds honderd jaar de politiek der Zwitserse katholieken steriel bleef, dat zij het arme volksdeel uitmaken en zowel intellectueel als economisch en sociaal ten achter staan bij hun protestantse landgenoten, en dat er bijgevolg intolerantie heerst ten hunne opzichte in dit land, dat nog weinig uitmunt door ware democratische geest. Men sta ons enkele bondige verklaringen toe.
1o Wij hebben Zwitserland niet vergeleken met het Nederlandse schoolregime, maar met België waar men nog ver af is van het door de Nederlandse katholieken behaalde succes. - 2o Wij behoefden niet in details én de vroegere én de huidige godsdienstige politiek van de Zwitserse cantons te beschrijven. Wij hebben nergens gezegd dat de Zwitserse katholieken in alle cantons alles verkregen hebben wat zij met recht kunnen wensen.
De 'godsdienstvrede' waarvan zij nu genieten en de voorname rol door haar in de nationale opvoeding gespeeld, ziedaar het voorwerp van de twee bladzijden die de aandacht trokken.
De geloofsbelijdenis van het kind wordt er, ook waar zij in de minderheid is, in het algemeen geëerbiedigd. De staat erkent de godsdienst en onder zijn bescherming is het, dat de overtuiging, waarin het kind is opgevoed, geëerbiedigd wordt. Waar de school gemengd is, mag ze niet 'neutraal' genoemd worden in de betekenis die dit woord heeft in België. Die school erkent dan in feite de verschillende belijdenissen om ze positief te eerbiedigen. - 3o In de encycliek 'Divini Magistri', verklaart Pius XI, in de geest van het kerkelijk wetboek canon 1374: 'Het bezoeken van niet-katholieke, van neutrale of gemengde scholen... mag enkel worden geduld met het goedvinden van de Ordinarius, in welbepaalde tijds- en plaatsomstandigheden en mits bijzondere waarborgen'. Wanneer deze Geneefse zegslieden zich tevreden verklaren met de gemengde scholen van hun stad - naar wij veronderstellen mogen in overeenstemming met hun Ordinarius, - dan verklaarden zij niet dat deze volmaakt waren of dat zij overeenstemden met hun Verlangens, maar enkel dat zij voldoende waarborgen bieden voor het katholiek geweten. Zij legden dus een getuigenis af ten gunste van de heersende verdraagzaamheid. - 4o Te Zurich hebben de katholieken in de laatste 80 jaren, 18 nieuwe parochies opgericht, enkele met prachtige kerken. Waarom geen of weinig scholen? Om verschillende redenen, waaronder ongetwijfeld deze dat de 'neutrale' school er niet is zoals in België, en zeker niet omwille van een tekort aan ijver of omwille van valse opvattingen! Dat de regering er geen cent geeft voor de oprichting van een katholieke middelbare school is, helaas, eveneens het geval sinds 118 jaar in het katholieke België... maar,