Zolang de communisten succes hebben, is er in deze richting geen medewerking te verwachten. Mocht de vrouw van de generalissimus Tsjang, in de V. St. de deuren gesloten vinden voor een krachtdadiger tussenkomst, dan laat het zich aanzien, dat de nationalisten verloren zijn.
7 November hadden in Frankrijk de getrapte verkiezingen plaats voor de Raad der Republiek (Senaat). Voor de M.R.P. was de uitslag verpletterend. Van de 320 zetels, verkreeg deze beweging er slechts 16. De communisten deelden hetzelfde lot: zij werden gereduceerd tot 20 zetels. De overige partijen wisten zich in evenwicht te houden, terwijl de grote winst gemaakt werd door de Gaullisten, die 131 zetels veroverden. Als er iets blijkt uit deze uitslag, dan is het, dat de meerderheid van het land genoeg heeft van het communistisch gestook en een minder slappe houding wenst tegenover dit ondergronds gewroet. Moge dan de langdurige mijnwerkersstaking op een mislukking zijn uitgelopen, de C.G.T. heeft nog andere pijlen op haar boog. Zij heeft de laders en lossers in Duinkerken en andere havenplaatsen tot staking weten te krijgen en verheugt er zich over, dat de voordelen, die het Marshallplan afwerpt, te niet worden gedaan door de schade, die de stakingen aanrichten. Op de beschuldiging, door bewijzen gestaafd, dat de stakingsgolf gefinancierd wordt met geld 'uit den vreemde' hebben de communistische afgevaardigden in het parlement gereageerd met urenlange scheldpartijen tegen de regering en tegen Jules Moch in het bizonder, die onbewogen de regen van scheldwoorden over zich heen liet gaan.
Het ministerie-Queuille heeft de kwestie van vertrouwen gesteld en een meerderheid verkregen. Hetgeen niet wegneemt, dat het op zwakke benen staat. De Gaulle heeft aan zijn volgelingen medewerking met deze regering verboden, op straf van uit de partij gestoten te worden. Hij wil zo spoedig mogelijk verkiezingen en uitsluiting van de separisten als onwaardig en onbetrouwbaar.
Ten opzichte van de buitenlandse politiek, met name het Roergebied in West-Duitsland, openbaarde zich een fel meningsverschil onder de geallieerden. Engeland en de V. St. hebben besloten, om, nu dit deel van Duitsland een eigen regering heeft, haar ook weer het beheer in handen te geven van de Roerindustrie. Frankrijk, dat allereerst op zijn veiligheid aan de Rijn bedacht is, is bevreesd, dat, bij gebrek aan voldoende toezicht der geallieerden, het oorlogspotentieel clandestien zal versterkt worden en dat zich het spel van de dertiger jaren zal herhalen. Aan geruststellende verklaringen wil het weinig waarde hechten, want de Duitsers zijn en blijven onbetrouwbaar en de V. St. en Engeland, wier grenzen van Duitsland ver verwijderd liggen, zijn van te goed vertrouwen.
Het verwijt, dat de Labour-party, die sinds de verkiezingen van 1946 in Engeland aan het bewind is, haar socialistisch karakter te eenzijdig ontplooit, is niet ongegrond. Eerst heeft zij de geneesheren genationaliseerd d.w.z. zij heeft ingegrepen in de vrijheid van dit beroep. De verhouding van vertrouwen, zo noodzakelijk tussen patient en dokter, heeft zij verstoord en de geneesheer tot ambtenaar gemaakt, met al de nadelige gevolgen van dien. Dit is geschied langs de weg van 'nationale ziekteverzekering', waarin iedere man en vrouw verplicht is zich te laten inschrijven tegen betaling van een jaarlijkse premie. Daarvoor hebben zij dan recht