een volk van boeren kweken, aan Duitsland zijn levensmogelijkheden ontnemen en eigen aard, aanleg en productiviteit verkrachten. Internationale verwikkelingen echter brachten er Amerika toe de droom van zijn Joodse raadgevers vaarwel te zeggen en de finantiële steun van het Marshall-plan tot de westelijke zones uit te breiden. In plaats van een Amerikaanse kolonie in Europa moest Duitsland nu worden opgewerkt tot een stootblok tegen het Communisme. In verband hiermee wordt nu een heel nieuwe bezettingspolitiek gevoerd, door Engeland met enige aarzeling overgenomen en aan Frankrijk ondanks een hevige oppositie opgedrongen. Eerst werd de demontage der industrie opgeschort en bredere opbouwvergunningen verleend. Toch zal - ook met het huidige tempo - de reconstructie vele jaren in beslag nemen. Amerika en Engeland werden het ook eens om alle krijgsgevangenen naar huis te sturen.
In dit bestek moet men ook de munthervorming plaatsen van Juni ll., die op de ontwikkeling van het land zo'n gezondmakende invloed had. Voor 21 Juni was er zoveel geld in omloop dat men alle vertrouwen in de Reichsmark verloren had. Sinds de Gutt-operatie, die in Duitsland heel wat radikaler dan in België werd doorgevoerd, is het in omloop zijnde geldvolume uitermate klein geworden. Nu pas voelt de Duitser zich volkomen verarmd. De D-Mark heeft echter ook spoedig het vertrouwen van de binnenlandse markt veroverd ten nadele van de Ersatz-ruilmiddelen: sigaretten, koffie, levensmiddelen.
De Russen staan volkomen afzijdig of vijandig tegenover deze politiek. Zij trachten hun eigen ideologie op Duise bodem over te planten. Overal vindt men sporen van hun systematisch vernielingswerk, voor zover er een in het oog vallend verschil bestaat tussen de twee zones. Waar men in het oostelijk gedeelte een demokratie van Russisch fabrikaat opbouwt, kennen de westelijke zones meer en meer een regiem van gekontroleerde vrijheid.
In deze nieuwe atmosfeer was het voor de Kerk in het Westen mogelijk het initiatief tot de geestelijke wederopbouw en gezondmaking van Duitsland te nemen. Dat was de bedoeling der Katholiekendagen.
Nog geen drie weken voor het Mainzer Congres hadden te Keulen de Domfeesten plaats gehad. De geestdrift en het onverwachte sukses van deze herdenkingsplechtigheid - het was tevens de eerste grote katholieke manifestatie sinds vijftien jaar - had een verrassende invloed op de Duitse katholieken en hun afgevaardigden te Mainz. De Domfeesten waren als een zeer verre voorbode van een komende lente geweest: de Kerk in Duitsland leeft nog! Oorlog en vervolging hebben haar niet kunnen vernietigen! Niettegenstaande de ernst, die in alle besprekingen beklemtoond werd, heerste er dus toch een opgewekte stemming te Mainz. Voor de ouderen was het daarbij een niet minder weldoend terugvinden van vroegere medewerkers: meestal in den strijd vergrijsde leiders, die men op vroegere Katholiekendagen had leren kennen en soms sinds de laatste samenkomst te Essen in 1932 niet meer had teruggezien.
Hoofdbestanddeel van het congres vormde het werk in de twaalf 'Arbeitsgemeinschaften'. Tot deze beraadslagingen hadden alleen persoonlijk geïnviteerde afgevaardigden toegang. Openbaar en voor allen toegankelijk waren alleen zekere officiële en religieuze manifestaties in de Dom. Het is bij een dergelijke