26 September, na een hardvochtige rede van het liberaal kamerlid van Brussel, Ch. Janssens, door de 'Dernière Heure' werd verspreid. Het verslag spreekt zich uit voor de samenstelling ener gemengde politieke commissie, aan dewelke het Koningsprobleem in zijn geheel zou voorgelegd worden; 'la commission émettrait un avis motivé sur l'opportunité du retour du Roi et de ses circonstances éventuelles'. De voorbarige publicatie van het verslag, en zijn goedkeuring de 4e October, moest de liberale senatoren het voorwendsel aan de hand doen om, zonder de Koningsgezinde opinie al te zeer te kwetsen, hun stemmen bij die van hun communistische en socialistische collega's te mogen voegen en aldus het wetsvoorstel over de volksraadpleging, de 5e October, in de commissies voor Justitie en Binnenlandse Zaken te verwerpen. De manoeuvre van de liberalen om de huidige meerderheid te verdelen, de regering ten val te brengen, en algemene verkiezingen uit te lokken, tijdens dewelke zij uit hun dubbelzinnige houding munt hadden kunnen slaan, heeft op de vastberadenheid van de Volkspartij schipbreuk geleden. 'Het heeft alleen aangetoond - aldus de Nieuwe Gids van de 7 October - dat sommige ongeduldigen, die de C.V.P. verwijten de Koning niet terug te halen, zich niet eens de moeite geven om de ware machtsverhoudingen onder ogen te nemen'.
De politieke behendigheid van de Socialisten kwam intussen, op een heel ander gebied, dat van het onderwijs, tot haar recht. Naarmate het gevaar voor een vervroegde kamerontbinding groter werd, gaven ze ook blijk van meer inschikkelijkheid. De 24 September ontving de Heer Kamiel Huysmans, Minister voor Openbaar Onderwijs, een afvaardiging van de Volkspartij. Het onderhoud ging in hoofdzaak over de belangen van het technisch onderwijs en het onderwijzend personeel. Welnu uit het perscommuniqué, dat door de Minister werd ondertekend, blijkt dat de moeilijkheden die enkele maanden geleden tot de 'drôle de crise' aanleiding hadden gegeven, uit de weg zouden geruimd worden. Thans is de vrees voor een verkiezingscampagne geweken, die door de Volkspartij niet op twee dankbare thema's mocht gevoerd worden, t.w. de Koningskwestie en het schoolprobleem. Of de gedane beloften niettemin zullen gehouden worden, en of nog andere stappen in de goede richting zullen gedaan worden, dit zijn vragen die we slechts later zullen kunnen beantwoorden.
Met de staatsfinanciën gaat het goed. De Heer Merlot, Minister voor Begroting, die het werk van zijn collega, de Heer Eyskens, Minister voor Financiën, in een woordenvloed omzet, heeft de 24 September aan de pers medegedeeld, dat de begroting over 1949 vermoedelijk met een boni van 290 millioen zal sluiten. Minister Merlot heeft niet gezegd, of bij het opmaken van de begroting over 1949, met de aangekondigde fiscale hervorming rekening werd gehouden. Nonchalant heeft de minister in verband met de algemene uitslag van de begroting 1948 verklaard, dat 'het aanvankelijk vooropgestelde evenwicht behouden zal blijven, ondanks verhogingen aan uitgaven die onvermijdelijk waren, dank aan een overschot van de belastingsontvangsten op de ramingen'. Passez mortels, n'appuyez pas! En toch, van waar komt dit overschot aan belastingsontvangsten? Dit overschot komt van achterstallige belastingen die slechts in de loop van het dienstjaar 1948 geheven werden. Om de begroting over 1949 in evenwicht te houden mag eveneens op achterstallige belastingen, ten belope