wereld. Er waren werkstukken te zien vanaf de 16e eeuw tot heden toe.
Een van de oudste kunstvoorwerpen, dat tegelijk een grote historische waarde vertegenwoordigde, was een voetkleed, volledig uit kloskant vervaardigd, en hetwelk aangeboden werd aan de Aartshertogen Albrecht en Isabella, ter gelegenheid van hun huwelijk en van hun inhuldiging als hertogin van Brabant, in 1599. De stijl van dit kunstwerk weerspiegelt nog de geest van de renaissance. Romeinse keizers en Sybillen, historische, godsdienstige en folkloristische taferelen worden voorgesteld, afgewisseld met de wapenschilden van de regerende vorstenhuizen, die aan de Prinsen verwant waren; vervolgens een menigte symbolen en attributen, en dit alles harmonieus gearrangeerd rond de kern van dit kleed: de H. Gudula, patroonheilige van Brussel.
Zo'n werk geeft op eenmaal een heldere kijk op het artistiek hoge niveau dier tijden.
De kanten sluiers van de 17e en 18e eeuw, met hun barokke heiligen-figuren en afbeeldingen van madonna's, tonen een merkwaardige verwantschap met de oude heiligen-prentjes, die door geduldige en kundige handen werden uitgestoken en geknipt uit het glanzend witte papier, en die nu nog een kostbaar bezit zijn van onze devotie-prentjesverzamelaars. Deze kanten 'devotie-prentjes' opgespeld tegen een donkere achtergrond bereikten niet zelden een zelfde fraai effect als de beste exemplaren van de, helaas, verdwenen stramienkunst.
De verfijnde zin der rococo, bij uitstek een decorative kunst, heeft natuurlijk ook in de kantkunst prachtige specimina geleverd. Speelse, grillige, exotische arabesken zijn verweven in een webbe-fijne achtergrond, waardoor men het effect bereikt heeft van magische ijsbloemen op een vensterruit, of van een fantastieke versiering in een geheimzinnig Perzisch paleis.
De 19e eeuw vertoont hier geen inzinking, omdat men zeer gelukkig teruggreep naar de vroegere gulden periode van deze kunst. Het historisch besef van de 19e eeuw deed hier een gelukkige sprong in het verleden. De heerlijke waaier in naald-kant, vervaardigd in Brussel in 1883 sluit aan bij de beste producten van de rococoperiode.
Ook de haastige moderne tijd maakt nog kant. Er bestaat zelfs op het ogenblik een kantwerksters-school in Brugge, en een Nationale vereniging van Belgische kantwerksters te Brussel. Het vak is dus nog geenszins vergeten of verleerd. De algemene indruk die de moderne kantproducten op ons maken, is, dat zij in sobere motieven haar mogelijkheden zoekt. Men is niet tot een eigen stijl gekomen, tenzij in de soberheid. Misschien dat het nageslacht hier toch anders over denkt, en er een eigen gezicht in herkent.
Men vindt evenwel ook nu fraaie producten en wonderen van fijnheid, gratie, techniek en... geduld, zoals de sluier in naaidkant, vervaardigd na de oorlog 1914-1918. De Vereniging voor het vervaardigen van kunst-kant, te Zele, onder leiding van den Heer Edmond Rubbens, bracht dit meesterwerkje tot stand. De sluier kostte 12000 uren arbeid en bevat 12000000 steken. Het geheel weegt slechts 125 gram. De prijs is... onbetaalbaar, dat spreekt.
Een bijzondere verrassing op deze expositie waren de prachtige zwarte kanten, à la Chantilly. Oorspronkelijk werd dit sierlijke product slechts vervaardigd in de laatstgenoemde