bladen te stichten, niet zuiver katholiek, en grote, die het hele land bestrijken, in plaats van de 608 tamelijk kleine katholieke dagbladen, die Duitsland voor 1933 bezat. Op de 72e Duitse Katholiekendag, die van 2 tot 5 September te Mainz gehouden wordt, zullen naar men verwacht, grote beslisingen vallen, ook op journalistiek gebied. Deze 72e Duitse Katholiekendag is weer een van de weinige tekenen van opleving en het programma is uitstekend. Het grondthema zal zijn 'Christus in de nood van onze tijd'. Om enkele onderwerpen te noemen, die dan besproken zullen worden: De religieuze en zedelijke toestand en de taak der Duitse katholieken; De levende God; De mens in de noden van het leven; De Christelijke verbondenheid onder de volkeren. In verschillende sectievergaderingen worden behandeld: zielzorg in het t.w. Duitsland; sociale problemen; de strijd tegen de ellende; huwelijks- en familieleven; radio en film, etc. Ook Z.H. de Paus zal een rede uitspreken door de radio.
Vele vooraanstaande katholieke buitenlanders zijn er uitgenodigd; men zoekt ook hier vol passie weer contact met het buitenland.
De moeilijkheden zijn echter ontstellend. De groep jonge mannen van 20 tot 35 jaar, die normaal de steunpilaren zijn van katholieke en sociale actie, ontbreekt practisch. De jeugd, die in de steden niets dan ruïnes ziet en voor een groot deel leeft van zwarthandel en stelen, is apathisch; men schat dat 85% der bevolking zonder enig bezit is, verpauperd. Het gevaar van de massamens is daardoor groter dan ooit, en geen wonder, dat Prof. A. Dovivak uit Berlijn - welk een zeldzaam begaafd spreker is deze katholieke publicist! - in zijn grootse voordracht de journalisten bezwoer te strijden tegen het collectivisme, tegen de massamens, en vóór de waarde van de persoonlijkheid.
Persoonlijk initiatief wordt echter gesmoord door gebrek aan de meest eenvoudige hulpmiddelen en een oneindig gecompliceerde bureaucratie. De woningnood met zijn ellendige demoralisatie is fantastisch: in Keulen wonen 550.000 mensen, dit is haast 75% der vroegere bevolking, in ternauwernood 15% der vroegere woonruimte. Bovendien overstromen millioenen vluchtelingen uit de Oostzone het platte land. Geen wonder, dat de knappe redevoering van Professor Max Müller 'Existenzphilosophie im geistigen Leben der Gegenwart' zo enthousiast ontvangen werd. Is de existentiephilosophie niet de philosophie der wanhopigen en ontgoochelden?
Dat de dag waarop 'Katholizismus und Sozialismus' werd behandeld, het hoogtepunt vormde, valt niet te verwonderen. Beide sprekers waren uitstekend. Pater Oswald von Nell-Breuning S.J. behandelde het thema volgens de beginselen van Quadragesimo Anno, magistraal en glashelder. 'Samenwerking met socialisme, dat op Marxistische beginselen steunt van klassenstrijd en aanranding van het eigendomsrecht, is voor ons uitgesloten. De situatie wordt echter geheel anders wanneer het socialisme evolueert en zijn oude princiepen prijsgeeft.' De tweede spreker, Pater Laurentius Siemer O.P. behandelde het thema met een onstuimig hart en midden in de realiteit, met een grote nadruk op de taak van de kerk en de katholiek.
Dat de geweldige nood de aandacht captiveert en de goeden stuwt naar daden, is niet te verwonderen. Toch lijkt voor deze chaos geen goede ordening, voor dit doodzieke Duits-