Kroniek
400 jaar Geestelijke Oefeningen
Het zal 31 Juli van dit jaar vier eeuwen geleden zijn dat paus Paulus III zijn goedkeuring en aanbeveling gaf aan Sint Ignatius' boekje der 'Geestelijke Oefeningen' en aan de praktijk van het 'geven' en 'doen' dier Oefeningen in een retraite. Paulus III was de eerste paus die de hervorming van het kerkelijk leven, na de verwereldlijking daarvan door de Renaissance, met kracht ter hand nam; onder hem ook begon het Concilie van Trente. Hij heeft Sint Ignatius' stichting, de Sociëteit van Jezus, goedgekeurd, eerst in 1540 voor 60 leden, in 1544 zonder beperking, terwijl hij kort voor zijn dood in 1549 zijn goedkeuringen en gunsten nog eens bevestigde. Een jaar daarvóór, in 1548, bekrachtigde hij ook dat andere van Ignatius, de Geestelijke Oefeningen, die een blijvende voedingsbodem van zijn Sociëteit kunnen genoemd worden en een harer krachtigste middelen van apostolaat. Het was op aanvraag van Franciscus Borja, toen hertog van Gandia, later Ignatius' tweede opvolger als generaal der Jezuieten, dat, na degelijk onderzoek, deze pauselijke goedkeuring tot stand kwam. Ignatius leefde nog, zodat het samenvallen van de datum dezer goedkeuring, de 31e Juli, met de latere feestdag van den heilige, zonder menselijk opzet is.
Ook in het verder verloop der geschiedenis zijn de pauselijke goedkeuringen aan de Geestelijke Oefeningen niet onthouden. Noemen wij slechts, die der laatste twee pausen. In 1922, vier eeuwen na het jaar dat Ignatius in de grot van Manresa verbleef en daar die ervaringen in het geestelijk leven opdeed welker neerslag de kern der Oefeningen uitmaakt, werd hij door Pius XI tot hemelsen patroon aller geestelijke oefeningen uitgeroepen. Dezelfde paus vaardigde op den 50e verjaardag van zijn eigen priesterwijding de encycliek Mens nostra uit, waarin hij de ignatiaanse Geestelijke Oefeningen een ereplaats geeft onder alle andere vormen en ze aan allen aanbeveelt tot verwerkelijking van zijn program 'de vrede van Christus in het rijk van Christus', iets wat hij in Quadragesimo anno herhaalde. Ook de thans regerende paus Pius XII beveelt de Geestelijke Oefeningen van Sint Ignatius aan, o.a. zeer nadrukkelijk in zijn encycliek Mediator Dei, waarin hij deze vorm van ascetische scholing verdedigt tegenover hen die haar als 'subjectieve godsvrucht' door de 'objectieve' vormen eenzijdig willen verdringen. Een bijzonder treffend blijk van pauselijke waardering mogen wij tenslotte zien in het reeds onder Pius IX gegeven en sindsdien uitgebreide voorrecht der Jezuïeten om aan het eind van missies en retraiten aan hen die ze volgden de pauselijke zegen te kunnen geven.
In de genoemde eerste goedkeuring van paus Paulus III wordt gezegd dat de Geestelijke Oefeningen ontsproten zijn 'ex sacris Scripturis et vitae spiritualis experimentis', uit de H. Schrift, want hun grondschema