Ligt terecht de mensen op, hun leven niet langer door het van buiten komend gezag te laten bepalen, in welke vorm zich dat ook voordoet, maar het gezag te vinden in de normen van eigen geest. Op grond van deze overtuiging heeft hij zich enerzijds anarchist genoemd, daarmee zijn verwantschap met een bepaalde historische stroming aanduidend, maar was anderzijds deze benaming hem te negatief. Meer voelde hij daarom voor de term autarchist, om het misverstand te voorkomen, dat de door hem voorgestane vrijheid ook maar iets te maken had met ongebondenheid of wanorde, in plaats van juist een strenge doch zelfgekozen gebondenheid te zijn.
Typisch in dit verband is zijn opmerking, dat voor den waarachtigen mens het bekende ‘Quod licet Jovi, non licet bovi’ in omgekeerde zin te gelden heeft: ‘Quod licet bovi, non licet Jovi’!
Zich losmakend van de ontzaglijke invloed, die het bestaande, het nu eenmaal geldende, die traditie en conventie op hem uitoefenen, moet de mens zich bewust worden van eigen menselijkheid, van wat voor hem, zich diep rekenschap gevend, waar, goed en rechtvaardig is. Hij moet dat doen niet eens en voorgoed, om dan toch weer te verstarren in de betrekkelijkheid van een mening, maar in voortdurende zelfherziening. Zo, onder de tucht van het eigen innerlijk gezag, groeit de mens tot de ware zelfstandigheid, die hem in staat stelt zich voor eigen leven en daden verantwoordelijk te voelen, en eerst waarachtig te leven in plaats van geleefd te worden.
Dit alles wilde De Ligt, naar ik meen, samenvatten in zijn telkens weer herhaalde oproep tot zelfbevrijding: de mens moet worden tot een centrum van verantwoordelijk handelen. Maatschappelijk onrecht, mensonwaardige gebruiken en methoden, onderdrukking en geweld heeft hij persoonlijk te weerstaan. Zo eiste hij in de maatschappelijke strijd de direkte actie, de inzet van de volledige bewuste persoonlijkheid, en heeft hij in de strijd voor de vrede de mannelijke geweldloze weerstand als term ingevoerd en als daad voorgestaan. Zijn hoofdwerk ‘Vrede als Daad’ is in zekere zin de geschiedenis van deze levenshouding, zoals die door de eeuwen heen door grotere en kleinere groepen is aange-