bescheiden verwachtingen zich over de niet schaarsche blijken van meer blijvend gewekte of versterkte aandacht voor den dichter, de teekenen van behoefte om zich verder in zijn werk te verdiepen.
Twee dingen zijn daarom vooral als de belangrijkste en heuglijkste verschijnselen van de Vondelherdenking te beschouwen: Verweys uitgave in één deel van Vondels werken, waardoor deze zooveel dichter in het bereik van ons volk zijn gebracht dan tevoren en waarvan de groote verbreiding werkelijke resultaten mag doen verwachten, en de belangstelling van de jeugd, die de verwachtingen overtrof, en waarvan ook na aftrek van alle bijkomstige omstandigheden een zekere onmiskenbare echtheid overblijft, welke alle booze tijdsverschijnselen ten spijt nog hoop geeft voor de Vondelherdenking van 1987.
Niet de belangstelling alleen, ook de beschouwing van Vondel is door de Vondelherdenking geïntensiveerd. Het geestelijk karakter der herdenking deed weliswaar de discussie der Vondelkenners, en de polemiek tusschen Protestanten en Katholieken, vrijwel verstommen. Het probleem, door deze Vondelherdenking gesteld, was dan ook niet dat van Vondels bekeering maar dat van Vondels dramatiek. Het Vondel-congres raakte even aan de vraag, de Vondelopvoeringen raakten even aan het antwoord. Maar noch theoretisch noch practisch is de vraag naar Vondels kracht als tooneeldichter beslissend beantwoord. Zij die Vondel tegenover Shakespeare stellen en daarmede de vraag kortweg in Vondels nadeel beantwoord achten, maken het zich te gemakkelijk. Want al missen zijn drama's de rijk gevarieerde speelbaarheid van Shakespeare's werk, zij zijn niet slechts van mindere dramatische kracht, maar ook in het dramatische anders geaard, en het is denkbaar ook bij deze geaardheid, en vooral met het eigenaardige dubbele karakter der reien, die zoowel een lyrische als een dramatische functie en beteekenis hebben (de laatste vergeet men meestal), dramatische effecten te bereiken, sterker en grooter dan men tot nu toe in Vondels drama's potentieel vermoed heeft. Al is de Gijsbrecht sinds eeuwen gespeeld, het probleem hoe het stuk zijn volle dramatische kracht het best kan ontplooien, is aan de orde gebleven. En met de andere drama's, meestal te weinig