verdienste van de regisseur - al dit spelen kreeg toch een zekere eenheid in één spel. Mekanies van opzet, ging het bedoelde effect van 't mekaniese te loor.
Labiche bereikt immers lachwekkend succes door het telkens - en telkens onverwacht - optreden van schoonvader en bruiloftsgasten, daar, waar de bruidegom's vlucht hem bracht. Deze op het psychiese gerichte mekaniek ging hier in het technies mekaniese te loor, zodat de lach niet weerklonk.
Mogelik was dit opzet, was 't aldus bedoeld, dat het geheel volkomen onaandoenlik zou blijven, vreemd en dwaas als een pijnloze klap in 't gezicht, en spannende aandacht alleen.
Doch dan werd ongewild één moment een hoogtepunt bereikt in de regie, toen de bruid af en aan gevoerd werd naar de vermoede bruidskamer. Op dat moment ontstaat in het mekaniese plots iets geheimzinnigs, iets droom noodwendigs, iets onbegrepen fataals.
Gaarne geven wij echter toe dat wij om de bedoeling in zijn opzet te begrijpen - dit moment niet aldus hadden mogen zien. Het geheel bleef ons bij als een prachtige gocheltoer, immers hier werd geen toneelspel gespeeld, maar met honderden middelen de niet uitvoering aan ons oog onttrokken. Doch wat deze voorstelling ons leerde is wel dit, dat bij 't niet meer naief kijkende publiek, een kort lot aan deze regie opvatting beschoren zal zijn, omdat de mogelikheden begrensd zijn.
De mens kan op duizenden wijze zich uiten in woord en gebaar, elke emotionele wijziging geeft wisseling in nuance, doch de marionnette en karikatuur zijn uiterst gelimiteerd, ja, in hun begrensdheid ligt juist het karakteristieke van hun wezen. Deze regie moet verrassen in 't ongeziene, moet treffen met vondst en inval, doch is volkomen aangewezen op herhaling, of om 't heel kort te zeggen: het vlaams russiese kunnen wij niet meer beleven, slechts zien en bezien, om het dan onverbiddelijk met gezien te tekenen. Als seizoen inleidende grap bedoeld, is 't wel te accepteren, als grap en voorzover het dit is. Een principiele opvatting ligt echter ten grondslag, ernstig bedoeld, en om die ernst juist zijn wij geenszins verheugd.
Rusland ging voor, in Rusland het moderne toneel, geen vernieuwing van 't toneel, eer toneel als stylering en belijdenis van de vernieuwing.
Wij Hollanders betalen niet graag, doch als 't moet openen wij onze beurs; zo nodig betalen wij met een blanke chèque maar niet met ons rode bloed.
Zoals onze schepen de specerijen uit de koloniën brachten, zo brengt men nu het russiese toneel, de ceremonieën van een nieuw geloof of liever van het geloof in 't Nieuwe, als ware het een