‘Napoleon is een der weinige voorbeelden in de geschiedenis van een mensch die alle trappen van de maatschappij doorstijgt zonder andere beweegkracht dan zijn eerzucht, zonder een andere God dan zijn glorie, zonder dat zijn genie iets anders dient, dan zijn eigen kracht.
Napoleon is het symbool van den mensch die in eenzaamheid de menschelijke samenleving trotseert en met haar afrekent. Het schijnt wel of, tot Napoleons komst, er aan de menschheid nog nooit een zoo zuiver en volmaakt en beslissend symbool werd gegeven van wat zijn kracht kan uitwerken, wanneer die kracht maar zonder scrupule wordt aangewend en zonder erbarmen is voor zichzelf en anderen.
Napoleon heeft ergens gezegd: Het geheim van mijn macht is, dat ik mij steeds aan mijn bestemming ten offer heb gebracht.
Er is een beeld van den mensch van vóór Napoleon en een ander beeld daarna, en ze zijn niet te vergelijken, ze hebben geen eendere maat meer.
Napoleon heeft aan den mensch iets van zichzelf geopenbaard. Hij heeft één der mysteries van de menschelijke natuur in het volle licht gebracht. Men kan zich voorstellen dat vóór Napoleon de menschheid zichzelf slechts halverwege kende. Zij vermoedde slechts ten naastenbij de bronnen van kracht die in haar sluimerden.
Het beeld dat de mensch zich van zichzelf vormde, vóór Napoleon, lijkt ons thans ietwat verlegen en provinciaal. God, de vorst, de Staat, de menschelijke eerwaardigheid, de Christelijke liefde, even zooveel slagboomen. Men dacht er niet aan erover heen te springen. Dat was zelfs niet mogelijk. Kwam het voor, dat men ze overschreed, dan omringde men zich zorgvuldig met voorwendsels, men zocht hulp bij principes, men beriep zich op enkele groote ideeën. Napoleon heeft ons geopenbaard dat de mensch vrij was, zonder eenige begrenzing dan die van zijn stoutmoedigheid en zijn verachting.
Het menschelijk leven dankt aan Napoleon een spanning die het tot nog toe niet gehad had. Napoleon vertegenwoordigt niet alleen een nieuwe wet van het menschelijke dynamisme, hij is tevens een ethiek. Lodewijk XIV, Philips II, Frederik de Groote, Cromwell of Washington zijn slechts merkwaardige voortbrengsels van een wereld die zij, moreel en geestelijk, ongeveer gelijksoortig achterlieten als zij voor hen geweest was. Napoleon heeft de wereld omgekeerd als een pannekoek. Stendhal en Chateaubriand, maar vooral Stendhal zijn de beide eerste opmerkers, die op deze catastrophe het volle licht geworpen hebben. Onberekenbaar zijn de gevolgen. Zij ontwikkelen zich voor onze oogen.