Tooneel
In korte spanne tijds werden drie hollandsche tooneelspelen opgevoerd, die - eigenaardigerwijze - dit gemeen hebben, dat er in elk een waarheid verkondigd wordt, die de auteurs zelf verzuimden ter harte te nemen.
In ‘Wedergeboorte’ beweert de heer C.P. van Rossem dat de mensch door gebrek aan humor haat. De fransche uitdrukking ‘ne t'en fais pas’ vindt een meer pretentieus equivalent in zijn eigen woorden, als verklaring bedoeld; ‘de lach, die over alle haat louterend heengaat.’
Doch deze zelfde heer van Rossem, die overtuigen wilde van de genezende kracht van de humor, de lach, greep naar de pen om de gehate kritiek eens op zijn plaats te zetten, toen hem bleek, dat deze ‘Wedergeboorte’ eer als fausse couche werd beschouwd. Dit bewijs temeer hadden wij echter niet van noode, om te weten, dat de auteur - toen hij zijn stuk schreef - nog een zeer vage en oppervlakkige opvatting koesterde van wat humor eigenlijk is.
‘Jezus was de grootste humorist,’ zulk een paradox in een humoristisch werk van een humorist als van Rossem, doet wel aan Jezus denken, maar dan aan diens woorden: ‘Vader vergeef het hun; want zij weten niet wat zij doen.’ Uit deze woorden blijkt immers angstig duidelijk hoe klein de heer van Rossem de Humor ziet of hoe groot hij de zijne waant.
- Ein Buch will seine Zeit, wie ein Kind’ zegt Heine, en deze woorden zijn bovenal waarschuwend voor de auteur, in wie een proces zich volvoeren moet. De heer van Rossem gunde dit innerlijk proces, de deemoedige, algeheele overgave van geest en hart aan 't nieuwe ideaal: de beelding van diepere menschelijkheid, niet de noodwendige baringstijd om zich tot wedergeboorte te voltrekken.
Reeds vele maanden gelee schreef Mr. van Rossem, dat wij behoefte hebben aan een moderne Molière, 't geen zeer zeker waar is. Een enkele maand later beweerde hij, dat alle opgevoerde ‘oorspronkelijke’ stukken, de zijne incluis, vrijwel zonder uitzondering waardeloos zijn; ook dit is volkomen juist. Ja het beste misschien, dat de heer van Rossem, die zich in enkele spelen een handig mégotier van boulevard-tooneeleffekten toonde, ooit schreef, zal