Handschrift van Mathilde Thomas teruggevonden
Mathilde Thomas (1858-1947), in 1879 de muze van Jacques Perk in Laroche, heeft ooit een gedicht geschreven in een (poëzie)-album van zijn zuster Dora (1860-1945) en in dat van zijn zuster Henriëtte (1863-1942). Beide gedichten zijn door Jacques (1859-1881) vertaald.
Het handschrift van het Franse gedicht door Mathilde onder een opgeplakte roos in het album van Henriëtte geschreven en het handschrift van de vertaling links ernaast door Perk, bevinden zich in het Letterkundig Museum in Den Haag. Ze zijn in facsimile door Garmt Stuiveling opgenomen in Jacques Perk, Brieven en dokumenten (Amsterdam, 1959) en door hem gepubliceerd in Jacques Perk, Proeven in dicht en ondicht (Amsterdam, 1958).
Het handschrift van het Franse gedicht door Mathilde geschreven in het album van Dora was tot nu toe zoek. Het handschrift van de vertaling ervan door Perk bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het Franse gedicht van Mathilde is gepubliceerd door Betsy Perk in Jacques Perk, geschetst door 't jong Nederland der XXe eeuw (Amsterdam, Hilversum, 1902) blz. 132, later in de Nieuwe Gids, jaargang 46, deel 2, blz. 498 en tenslotte in Stuivelings boek Jacques Perk, Proeven in dicht en ondicht. De vertaling door Perk is gepubliceerd in de Nieuwe Gids, jaargang 9, deel 1, blz. 206, in het boek van Betsy Perk, blz. 133, in de Nieuwe Gids, jaargang 46, deel 2, blz. 499 en in Stuivelings Proeven in dicht en ondicht.
Van de vier handschriften waren er tot nu toe dus drie bekend en aanwezig. Nu blijkt zich in het Archief Dr. P.H. Ritter Jr. in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek het manuscript te bevinden van het Franse gedicht dat Mathilde in Dora's album schreef. Het is een uitgescheurd vergeeld blad papier van 19 1/2 cm bij 26 cm met achterop voor Dora het gedicht Vergeet mij niet! van Uwe U hart. liefh. Rica, Tiel 16 Maart 79. Dora was een paar jaar op een internaat in Tiel geweest.
Boven Mathildes gedicht staat (uiteraard in een andere hand, welhaast zeker die van Dora): Henri Ritter Jr. Amsterdam Het ligt voor de hand aan te nemen, dat, aangezien de familie Ritter de familie Perk kende, Dora het albumblad aan de jonge Ritter (1882-1962) met zijn literaire belangstellingen, geschonken heeft toen hij in Amsterdam woonde; daar was zijn vader, na remonstrants predikant te zijn geweest, hoofdredacteur van Het Nieuws van den Dag. Niet aan te nemen is dat zij dat deed toen de jonge Ritter begin 1907 bij haar en haar man Jan Blancke (broer van Joanna) in Arcachon bij Bordeaux logeerde, want dan zou ze er zeker Henri Ritter Jr. Utrecht boven geschreven hebben, aangezien Ritters vader daar ter stede in 1906 hoogleraar wijsbegeerte geworden was.