Literatuurwetenschappelijke Immunologie
of: de onderwerping van het onderwerp
of: de beveiliging van het subjekt tegen het objekt
D. Franck
De kloof tussen literatuur en literatuurwetenschap: Waardoor? Waarvoor?
Dichters houden niet van literatuurwetenschap. Houden literatuurwetenschappers wel van literatuur?
Immunologie: hoe draagt de literatuurwetenschap ertoe bij, dat de literatuur ‘onschadelijk’ wordt gemaakt en door de grote en gretige maag van de literatuur consumerende burgerij zonder indigestie kan worden verorberd? ‘...Du mußt dein Leben ändern’: hoe zorgt de literatuurwetenschapper ervoor dat hij/zij NIET voortdurend zijn/haar leven hoeft te veranderen of andere dingen doen of denken die de dichters van hem/haar eisen?
Eén strategie: de-literalisering/fiktionalisering. Men zegt dat dat wat er staat zó niet bedoeld is. Alles is fiktie, hoogstens symbolisch op te vatten. Dat sluit aan bij een andere strategie: het formalisme: de inhoud doet er niet toe: let niet op wát, maar alleen hóe het gezegd wordt! Of, wat aktueler, de postmoderne variant ervan: wat er ook gezegd wordt, het is allemaal om het even. Uit het feit dat niemand met argumentatief geweld zijn gelijk (in de interpretatie) kan halen tegenover anders interpreterenden wordt al te snel gekonkludeerd dat dan ook alle interpretaties willekeurig zijn. Ook het verschil tussen tekst en interpretatie begint te vervagen, alles is immers tekst en alles is interpretatie. De opheffing van de barrière tussen tekst en meta-tekst of ‘Übertext’ (de tekst over teksten) is op zich gunstig: de hardnekkige konnotatie van het woordje ‘over’, de illusie van superioriteit (Überlegenheit) van degene die Over iets spreekt over degene die ‘gewoon iets zegt’, moet eens afgebroken worden. Maar verdwijnt de glazen plaat tussen de onderzoeker en zijn/haar objekt dan werkelijk? En vooral: stellen wij aan de meta-literatuur (literatuurwetenschap) na het doorstrepen van het prefix ‘meta’ (of het tussen haakjes zetten ervan) dezelfde eisen die we aan ‘echte’ literatuur stellen? Natuurlijk niet.
Natuurlijk niet? Waarom niet?
Natuurlijk: een literatuurwetenschapper hoeft geen dichter te zijn. Maar de reglementen van de letterenfakulteiten sluiten niet alleen uit dat dergelijke on-redelijke eisen ooit gesteld zullen worden. Zij gaan helaas veel verder: er wordt een omgang met de taal voorgeschreven die bij voorbaat een veilig