[Catalogus van de] tentoonstelling Pieter Rabus 1660 - Rotterdam - 1702. Vooravond van de eeuw der rede. Uitgave van de gem. archiefdienst Rotterdam in samenw. met het Inst. voor intellectuele betrekkingen tussen de west-europese landen in de XVIIe eeuw van de universiteit Nijmegen. Bibliotheek Kath. Univ. Nijmegen, maart 1974, Gem. archief R'dam, oktober 1974. Z.p., 1974. fl. 2,50.
D. de Moulin. Steekt vry Uw ooren op, leesgretigen...Voordracht gehouden bij de opening van de tentoonstelling ‘Pieter Rabus, 1660 - Rotterdam - 1702, vooravond van de eeuw der rede’ en van de verschijning van het boek Pieter Rabus en de Boekzaal van Europe, 1692-1702. Amsterdam, Holland Universiteits pers. 1974. fl. 1, -.
De uitvoerigste informatie over Pieter Rabus dateerde tot nu toe van 1733; de eerste en laatste verhandeling over De Boekzaal van Europe van 1960 (MEW VII, p. 151). Plotseling schijnen alle dammen doorgebroken: ten eerste is daar de tentoonstelling over Rabus en de Boekzaal in Nijmegen, straks in Rotterdam; dan de voordracht van De Moulin; en tenslotte de door Hans Bots e.a. geschreven studie Pieter Rabus en de Boekzaal van Europe, deze maand (mrt. '74) uitgekomen. Een terechte zaak. Aan soortgelijke ‘geleerdentijdschriften’, als het Journal des Sçavans, de Philosophical Transactions, is in het buitenland veel aandacht besteed; maar in Nederland, waar het merendeel van dit soort periodieken aan het eind der 17e eeuw gedrukt werd, heeft het aan belangstelling ontbroken. En zeker verdiende Rabus' Boekzaal als eerste nederlandstalig wetenschappelijk tijdschrift, dat het geheel der bestaande wetenschappen in zich opnam, en het opvolgende Tweemaandelyke uittreksels (1701-02), een grondige studie. Op een en ander hopen we nog terug te komen in een bespreking van Bots' studie.
Het Nijmeegse instituut dat het initiatief nam tot de tentoonstelling kan trots zijn op zijn verrichtingen. Drukken, archivalia, gegevens over de verhouding van Rabus met drukkers, tijdgenoten-schrijvers en geleerden, critici, en het tijdskader zijn duidelijk weergegeven. De catalogus zelf biedt daardoor onbekende(r) bio- en bibliografische gegevens, in de tentoonstelling verwerkt, aan, naast verschillende facsimiles. - De Moulin's voordracht behandelt Rabus' belangstelling voor reisverhalen en deelt daartoe deze in twee genres in: geleerden-reisverhalen, meest spelend in Europa, en de vooral op scheepsjournalen geïnspireerde tochten. (AH)
A. Vogel, De onbekende Couperus. Vergeten, weinig gepubliceerde en bekende verhalen, gedichten, brieven en fragmenten bijeengebracht door -, Wageningen, 1973, L.J. Veen. 240 blz. f 14,50
Geachte Spectator,
Gij zendt mij uit het werk van Louis Couperus eene bloemlezing en als het bloemlezen al eene zwakheid is dan is het recenseren ervan eene andere. Maar zij heffen elkaar hunne onvergeeflijkheid niet op.
‘Jij houdt niet van Vogel’ verwijt mij telkens aldoor mijne vrouw. Hou ik niet van Vogel? Ik durf het zelf niet zo driest verklaren. Ik geloof dat het dit is: Vogel blijft altijd wat vèr van mij, Vogel neemt mij niet op; ik blijf altijd op visite bij Vogel als bij een heel hoge, heel elegante, heel genadige vorstin, die glimlachend vaag over mij neêrblikt.
Couperus is, bijv. als eene oude moeder, eene grootmoederlijke matrone, die me in haar armen neemt, als ik in De Stille Kracht of Iskander blader of lees; bij Couperus