de bedrijven zelf, als de voornaamste medewerkers in boekhandel en uitgeverij verplicht waren zich bij de Kultuurkamer te melden. Opheffing of een Verwalter op je dak krijgen was het alternatief. Het boekenvak heeft praktisch als geheel gekozen, wel is waar met allerlei vertragingstaktieken, haar werkzaamheden zo goed of zo kwaad als het ging voort te zetten. Met het beschrijven van het hoe en waarom en het fout of goed zal Venema ongetwijfeld nog vele pagina's vullen.
Door een toeval, vermoedelijk omdat mijn directeur zich in een gijzelaarskamp bevond, is mijn aanmelding tot maart '44 in het vergeetboek geraakt. Na zijn terugkeer uit het kamp kreeg hij een aanmaning van Klomp, de baas van de Kultuurkamer, dat zijn winkelchef Schouten alsnog moest worden aangemeld. Venema heeft ijverig in de archieven nageplozen, dat mijn zonder enige gewetensnood verrichte aanmelding in maart '44 heeft plaatsgevonden. In mijn herinnering was het enkele maanden later zoals het in 1983 verschenen boek van Lisette Lewin ‘Het clandestiene boek 1940-1945’ vermeld staat. Inderdaad, hier ben ik terecht op geschiedvervalsing betrapt.
Venema vindt het achterwege laten onbegrijpelijk, met het oogpunt van interessante geschiedschrijving. Ik vond andere voor mij veel emotionelere en persoonlijker zaken belangrijker. In die jaren kende ik verschillende, met betrekking tot hun houding in de oorlog voortreffelijke, collega's. Ik herinner mij vele diskussies over de toen vaak dramatische problemen, maar geen enkele over het wel of niet aanmelden bij de toen in onze ogen mallotige Kultuurkamer.
Het stukje geschiedenis van de vijf oorlogsjaren heb ik op mijn manier intens meegemaakt, maar het moet vooral niet interessanter worden gemaakt dan het in werkelijkheid was.
Tenslotte: ik blijf bij mijn door Venema gesignaleerde chaotische woede. Ruim 45 jaar na de bevrijding stuit het mij om simpele ethische redenen ernstig tegen de borst, dat allerlei heel of half foute gedragspatronen in oorlogstijd van bekende dode en nog levende schrijvers tot in details worden beschreven zonder dat daarbij, althans in voldoende mate, de meestal veel verklarende psychologische en maatschappelijke achtergronden worden behandeld. Dit geldt des te sterker wanneer de media uit sensatielust zich er meester van maken.