affirmatie of uit noodzaak steunend op verantwoordelijkheid voor het behoud van een kulturele waarde of haar terugwinnen.
In de beste gevallen is de bron van de stichtingsgeestdrift ontsproten uit jongeren met verantwoordingszin.
Aldus ontstond zeventig jaar geleden ‘Van nu en straks’. August Vermeylen was jong, veeleisend en Vlaming. Een ontroerende, prachtige en moeilijke positie.
Geen enkele uitgever in Vlaanderen mag reeds zo verwaten zijn een tijdschrift te lanceren zonder erbij aan Vlaanderen te denken. Een Nederlands tijdschrift hoeft niet aan Nederland te denken, het is zelfs beter het niet te doen. Van laag tot hoog wordt men in Nederland opgeleid in de moedertaal, die zelfs geen onderwerp van gesprek is. In Vlaanderen moet nog geschreven worden in en voor de moedertaal samen.
Alsof de strijd voor het Nederlands nog niet voldoende ware om de aandacht te splitsen, komt de konkurrentie, - een loyale -, van de Franse tijdschriften de betrekkelijke aandacht voor een Vlaams tijdschrift eveneens halveren. De meeste Vlaamse intellektuelen lezen min of meer vlot Frans. Wil een Vlaams tijdschrift met meer dan Vlaamse belangstelling worden benaderd, dan moet het even goed geschreven zijn en even scherp gedachte bijdragen aanbieden als die uit Parijs en omgeving.
En ten derde, o weemoed die ons vervult!, er heerst in Vlaanderen een bedroevende atmosfeer van links denken naast rechts voelen, wat het aantal serene lezers pijnlijk gering houdt. Het is hier niet de plaats in het jubilerende ‘Roeping’ om na te gaan in hoeverre een geloof remmend moet en mag inwerken bij het scheppen van kunst. Dat men echter rekening houde met het feit dat een tijdschrift zoals het ‘Nieuw Vlaams Tijdschrift’ soms een extra-rol dient te spelen door vrijheid in mededeling te verdedigen en op te eisen, telkens dit noodzakelijk wordt geacht. Na een weigering door politiek-godsdienstige machten om aan Marnix Gijsen een prijs toe te kennen, die hem door een ruimdenkender jury, waarin ook rechtsen zitting hadden, was geschonken, heeft het NVT zelf een jaarlijkse onbezoldigde prijs ingesteld, genaamd die van de ‘Ark van het Vrije Woord’. Is het niet jammer dat dergelijke genezing van evenwichtsstoornissen aan een tijdschrift moet worden toevertrouwd?
Het NVT wenst niet te beklemtonen of te dekreteren welke de rol van andere tijdschriften is. Als het voor zich zelf een bestek opmaakt, dan kan het zeggen dat het:
1. gesticht werd na een verloren illusie.
Tijdens de jongste oorlog droomde August Vermeylen ervan, hij die tweemaal Van Nu en Straks leven had ingeblazen en in 1903 ‘Vlaanderen’ heeft helpen opwekken, na de bezetting Vlaanderen met een groot algemeen Vlaams tijdschrift te bedenken. Het zou ‘Diogenes’ heten en medewerkers van alle strekking zouden het schragen. Hij nam hiervoor kontakt op met Gaston Eyskens, een van de voormannen van de katholieke partij. Wat onder de drang van een gemeenschappelijke ondervonden verdrukking idealistisch en sentimenteel tot eenheid groeien kan, wordt door de vrijheid soms uiteen geslagen.