| |
Ascese
Dom Anselme Stolz: L'Ascèse chrétienne. Editions des Bénédictins d'Amay, Chevetogne.
Wij mogen D. Stolz dankbaar zijn voor zijn mooie uiteenzetting van de christelijke ascese. Het onderhavige boek is een aanvulling van zijn ‘Théologie de la Mystique’ en ofschoon de twee boeken ieder op zich staan, zullen wij hen bij de beoordeling van de leer van den schrijver toch niet mogen scheiden. Het uiteindelijk doel van de christelijke ascese is volgens den schrijver de onthechting van de wereld om slechts voor God te leven. Deze onthechting vinden wij in zijn volmaaktsten vorm bij de kluizenaars, die dan ook het type zijn van den christelijken asceet. Van hieruit moeten wij alle andere vormen van ascese beoordelen, hier vinden wij de verschillende elementen van de ascese in hun zuiverste vorm: onthechting, navolging van Christus, strijd tegen den duivel, stilzwijgen.
De stijl van het boek is niet altijd geheel helder. Verschillende gedachten hadden zeker uitgebreider be- | |
| |
handeld moeten worden. Het feit dat het boek ontstaan is uit conferenties verklaart veel; het is echter te betreuren, dat men deze conferenties niet nader heeft kunnen uitwerken.
Niet allen zullen het eens zijn met den schrijver, juist omdat hij een zeer consequente positie inneemt en dit volhoudt. Maar juist deze beginselvastheid geeft aan het betoog een grote kracht, zodat het boek op iederen lezer indruk moet maken en hem veel goed zal doen.
fr. V. TRUYEN
| |
J.J.M. v.d. Ven: Leven in Gods Tegenwoordigheid. P. Brand, Bussum.
Een werkje van groot belang voor onze tegenwoordige jeugd, nu de gevaren voor de H. Deugd zo zijn toegenomen. Er is toch geen sterkere weer tegen dat gevaar dan de constante beleving van de Tegen-woordigheid-Gods en de Inwoning van de H. Drieëenheid in de ziel. Voor alle Eucharistische zielen, waaronder vooral onze religieusen, die hier een rijk gediste tafel treffen met een keur van hogere spijzen om God al meer te kunnen beminnen. Het boekje begint en eindigt met God is Liefde.
DOM P. VERBERNE
| |
J.P. de Caussade S.J.: Hingabe an Gottes Vorsehung. Sammlung Licht vom Licht. Benziger Verlag, Einsiedeln - Köln - 1948.
Dit mooie boekje over de Overgave aan de goddelijke Voorzienigheid is thans misschien meer dan ooit van nut. Het is in de serie ‘Licht vom Licht’ in een goede Duitse vertaling verschenen, voorzien van een bondige inleiding, die na den oorsprong van het werkje te hebben aangegeven een samenvatting geeft van de leer van P. de Caussade. Wij wensen het boekje een ruimen lezerskring, aangezien het dit zeker verdient.
fr. V. TRUYEN
| |
J. Leclercq et J. Bonnes: Jean de Fécamp. Un maître de la vie spirituelle au XIe siècle. Paris. Vrin. 1946. In 8o, 236 pages.
Jean de Fécamp was abt (1028-1078) van de beroemde Benedictijner Abdij Fécamp in Normandië. De kloosterhervorming van Willem van Volpiano strekte zich uit van Italië tot in Engeland. Jean de Fécamp was zijn neef en opvolger in het hervormingswerk. Zijn voornaamste werk is wel: ‘Confessio theologica’ een opus dat veel aan de Belijdenissen van St. Augustinus doet denken, waardoor het soms letterlijk geinspireerd is, maar waarvan het overigens toch te veel afwijkt, om een slaafse navolging ervan te zijn. Wij vinden dit werk in Migne onder de opera dubia van Alcuinus.
Het is de verdienste van Dom Wilmart het eerst in enige verspreide studies de verschillende werken van Jean de Fécamp geidentificeerd te hebben. Hier vinden wij echter voor het eerst een volledige uitgave van die werken, die van belang zijn voor een goed begrip van de Middeleeuwse spiritualiteit vóór St. Bernard.
DOM J. PANSIER
| |
Dom Paul Delatte: Commentaire sur la Règle de S. Benoît. Paris. Plon. 1948. Nouvelle édition revue et augmentée. 840 frc.
Wie ooit kennis maakte met een der boeken van Dom Delatte, zal zich niet verwonderen dat er, zoals van zijn andere werken, thans ook een herdruk verschijnt van zijn commentaar op de Regel van St. Benedictus. Een autoriteit in de kwestie, Dom C. Butler, heeft in zijn ‘Benedictine Monachism’ waar hij de voornaamste commentaren op St. Benedictus' Regel behandelt, dat van Dom Delatte zonder aarzelen ‘de beste van alle’ genoemd; en dit zegt wel iets als wij denken aan hetgeen in de loop der eeuwen
| |
| |
geschreven is ter verklaring van de Regel der monniken.
De nieuwe editie biedt zich aan als ‘herzien en vermeerderd’. Het element herziening beperkt zich tot het bijwerken van een enkele voetnoot. De vermeerdering daarentegen is waardevol; zij bestaat in de toevoeging van een ‘table doctrinale’ en van een ‘table alphabétique’ waarvan vooral de eerste kostbaar is. Zij geeft ons een grandioze synthesis van al de elementen, die samen het monastieke leven vormen en die in dit werk op magistrale wijze worden uiteengezet.
DOM J. HESSING
| |
Dom E. Vandeur O.S.B.: Vous serez mes témoins. Essai de synthèse chrétienne. Editions de Maredsous. 1948. 159 pages.
Dom V. verwierf zich veel naam door zijn prachtig boek over de H. Mis. In dit nieuwe werkje geeft hij een soort levensregel voor die zielen, die temidden van de wereld de genade, hun in het doopsel geschonken, tot grotere wasdom willen brengen.
Het boekje is samengesteld uit korte kernachtige beschouwingen over de geestelijke rijkdommen, waarmede de katholiek voortdurend in contact kan komen en die hij benutten kan om volledig aan zijn roeping als lid van het mystieke Lichaam van Christus te beantwoorden. Het boekje kan bij de dagelijkse meditatie goede dienst doen.
DOM J. PANSIER
| |
R. Garrigou-Lagrande O.P.: 1) De sanctificatione sacerdotum secundum nostri temporis exigentias. Editio altera. Turijn Marietti. 1946. 168 blz.
2) De unione sacerdotis cum Christo sacerdote et victima. Turijn. Marietti 1949. 160 blz.
In deze twee werken richt de bekende godgeleerde en geestelijke schrijver zich speciaal tot de priesters in de wereld. In het eerste toont hij aan hoe zij krachtens hun wijding en vooral krachtens hun heilige bediening verplicht zijn te streven naar de volmaaktheid en waarin deze priesterlijke volmaaktheid bestaat.
In het tweede handelt hij over de waardigheid en verhevenheid van het christelijke priesterschap, over het inwendig leven van den priester en over zijn ministerie op de kansel en in de biechtstoel. Terecht wijst Pater G. op de noodzakelijkheid voor den priester van een diep geloof en ook op het gevaar dat hij meer bekommerd is om het tijdelijk welzijn der mensen, bijzonder der arbeiders, dan om hun eeuwig leven; het gevaar dat zijn specifiek priesterlijke bedieningen nl. de H. Mis, predikatie en biechthoren lijden onder de koortsachtige activiteit van het apostolaat.
DOM J. MEEUSEN
| |
Father James O.F.M. Cap.: As in a mirror. The Mercier Press, Cork.
Father James heeft vooral succes geoogst met zijn ‘The music of life’, dat voor velen in het na-oorlogse Engeland een bron van troost en blijheid is geworden. Zijn nieuw werk is bedoeld als een vervolg daarop, maar thans is het niet de uitbundige zomerse natuur waardoor de S. zich laat inspireren, maar de herfst ‘waarin de natuur als ingetogen en beschouwend wordt’. Het boek is een mengeling van dichterlijke natuurbeschrijvingen en ernstige beschouwingen over actuele onderwerpen als humanisme en godsdienst, modern pessimisme, het mysterie van het lijden, de oorsprong van het kwaad. De stijl is fris, doorweven met vele citaten uit oude en moderne schrijvers. Een weldadig boek.
DOM J. MEEUSEN
|
|